Belföld

Csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma

2003 első két hónapjában valamennyi fontosabb népmozgalmi mutató kedvezőtlen képet mutat az egy évvel korábbihoz képest. Csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma, emelkedett a halálozásoké. A népességcsökkenés mértéke meghaladta az elmúlt év január–februári értéket.

Az előzetes adatok szerint 2003 első két hónapjában csaknem háromezer házasságot kötöttek, valamivel több mint 15 000 gyermek született, viszont 23 000 lakos hunyt el. A házasságkötések száma hat százalékkal, a születéseké pedig 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez számszerűen mintegy kétszázzal kevesebb esküvőt és közel négyszázzal kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest.

Emelkedett a halálozások száma, csaknem hétszázzal többen haltak meg az első két hónapban, mint egy évvel korábban. Ez összességében háromszázalékos emelkedést jelent. A születések csökkenése és a halálozások emelkedése miatt mintegy tizenöt százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlást is figyelembe véve 10,146 millió fő volt.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 14,1 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A házassági mozgalom 0,1 ezrelékponttal mérséklődött, a népességcsökkenés mértéke viszont emelkedett, és az elmúlt év január–februári 4,2 ezrelékkel szemben 4,8 ezreléket tett ki. Ezer élveszületésre 7,0 csecsemőhalott jutott szemben a 2002. január–februári 6,0 ezrelékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik