Belföld

Román katonák Irakban, Németország is fontolgatja a segítséget?

Román, sőt, akár német katonák is részt vehetnek a brit Financial Times értesülései szerint az iraki békefenntartásban.

Az Irakot elfoglaló szövetséges államok további katonák küldését kérik Romániától – közölte a hétfői román sajtó. A lapok a román védelmi minisztérium hét végén közzétett közleményt idézik, amely szerint a román illetékesek tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselőivel arról, hogy Bukarest újabb katonai erőket küldjön Irakba – írja az MTI.

A román parlament már az iraki háború kitörése előtt jóváhagyta, hogy Románia összesen 204 katonát bocsásson az iraki rezsim ellen hadba induló szövetségesek részére. A román felajánlásban egy 149 fős utászalakulat, egy 25 főből álló katonai rendőrszakasz és egy 30 főből álló egészségügyi alakulat szerepelt.

A háború folyamán több részletben összesen 70 román vegyvédelmi katona utazott a Kuvaitban lévő Doha támaszpontra. A román védelmi minisztérium semmilyen részletet nem tett közzé az amerikai-brit kérésről, a tárca közleményében csak az szerepelt, hogy szó lehet az eredeti felajánlás bővítéséről.

A brit Financial Times szerint Románia az utolsó azon európai államok közül, amelyek felajánlották segítségüket az iraki békefenntartáshoz, miután az Egyesült Államok felkérést intézett hozzá.

Románia mellett eddig Olaszország, Dánia, Lengyelország, Bulgária és Csehország fontolgatja csapatainak kiküldését.

A Financial Times szerint Németország is azon gondolkozik, hogy gesztust tesz az amerikaiaknak, és a békefenntartáshoz felajánl bizonyos támogatást. A német-amerikai viszony enyhítésére törekszik ugyanis most a brit lap szerint a berlini kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik