Belföld

Egy év múlva indulhat újra a paksi 2-es blokk?

Eredetileg május 6-án indították volna be ismét a blokkot, most azonban a szakemberek sem tudják biztosan, mennyi ideig áll majd a reaktor.

Nagy felelőtlenség volna konkrét időpontot megnevezni arra, hogy mikor indulhat újra a paksi atomerőmű 2-es blokkja – erről Kováts Balázs, az erőmű tájékoztatási vezetője nyilatkozott az InfoRádiónak hétfőn.


Ugyanakkor a tv2 értesülései szerint egy évig állni fog a reaktor, miután ennyi időt vesz majd igénybe a kiemelés, illetve az elhasznált fűtőanyag eltávolítása.


Nem tudják, mikor indítható újra


Kováts elmondta az InfoRádiónak: a szakemberek egyelőre nem tudják, mikor indítható újra az a paksi reaktorblokk, ahol a súlyos üzemzavar bekövetkezett. Kováts szerint nagyon ritka az ilyen eset, a világon is nagyon kevés esetben fordult elő. Éppen ezért külföldi, német és orosz szakértőket hívtak Magyarországra, de hazai specialisták is segítenek, akik a Műegyetemről és a Központi Fizikai Kutató Intézetből utaztak a helyszínre.

Kováts szerint a megsérült fűtőanyag kiemeléséhez, tárolásához speciális eszközöket kell legyártani, és utána Paksra kell szállítani azokat. Ennek időpontját lehetetlen most előre megjósolni, így a blokk újraindítása is kérdéses. Eredetileg – a szokásos évi karbantartás után – május 6-án kezdte volna meg újra az áramtermelést a reaktor. A leállítás meghosszabbítása miatt napi ötvenmillió forintos bevételtől esik el az atomerőmű.


Valakinek le kellett nyírni a szakállát


A 2-es blokk Magyarország energiaszükségletének 10 százalékát fedezte – mondta Kováts az InfoRádiónak.

A paksi atomerőmű biztonsági vezetője a Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnap esti műsorában Friderikusz Sándor kérdésére elismerte, hogy az atomerőmű egyik dolgozójának – akinek nevét személyiségi jogi okokból nem hozták nyilvánosságra – le kellett vágni a hajából egy tincset, és a szakállát is leborotválták, mert szennyeződés érte. A szennyeződés természetéről nem mondott részleteket a paksi biztonsági vezető.


Csökkent a radioaktív gáz kibocsátása


Ugyanakkor az erőmű vasárnap délutáni közleménye szerint az üzemi szintre csökkent a radioaktív gáz kibocsátása. Az üzemzavart okozó tisztítóberendezésnek biztosították a hűtését, és telepítették a radioaktív gázt megszűrő berendezést is. A sérült fűtőanyag-kazetták elhelyezésében orosz szakemberek segítenek. 

Az MTI-nek nyilatkozva Kováts azt is elmondta, hogy nem jelentenek veszélyt a környezetre a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tisztítóberendezésben tárolt, megsérült fűtőelemei. A Központi Fizikai Kutatóintézet és a Budapesti Műszaki Egyetem által egymástól függetlenül végzett számításai szerint a tisztítótartályban elhelyezett fűtőanyag kazettáknál nem indulhatnak be a biztonságot veszélyeztető folyamatok.

Borsav és fólia

Kováts Balázs beszámolt arról, hogy a karbantartáskor a reaktorból kivett és a tisztításnak alávetett fűtőelemeket jelenleg több száz köbméter víz veszi körül, amelyhez a napokban jelentős mennyiségű borsavat adagoltak. Magyarázata szerint a borsav elnyeli a maghasadást beindító neutronokat, megakadályozva, hogy a tartályban kedvezőtlen reakciók menjenek végbe.

A tájékoztató központ vezetője kitért arra is: a cég szakemberei a tisztítótartály fölé időközben egy fóliasátrat építettek, hogy felfogják és szakszerűen eltávolíthassák a kis mennyiségben ugyan, de még szivárgó radioaktív gázt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik