Belföld

Visszamenőleges osztalék a Matáv macedón leányánál?

A tavalyi eredmény és a korábbi évek eredeménytartaléka terhére egyaránt fizet osztalékot a Matáv macedóniai leányvállalata. Elemzők szerint elcsitulhat a magyar cég ellen korábban indított macedóniai sajtókampány.

A Matáv a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétette, hogy leányvállalata, a Makedonski Telekomunikacii (MakTel) közgyűlést tartott, s többek közt 2,4 milliárd macedón dénár (körülbelül 9,8 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött. Az osztalék egyik felét a 2002. évi eredmény terhére, a másik felét pedig a korábbi években képezett eredménytartalék terhére fizetik ki. A MakTel két fő tulajdonosa a részvények 51 százalékát bíró, s döntően a Matáv által ellenőrzött Stonebridge Communications AD és a részvények 47,1 százalékával rendelkező macedón kormány.


A közgyűlést megelőző hetekben Macedóniában komoly sajtótámadások érték a Matávot, s ezek mögött megfigyelők a nemrégiben hivatalba lépett új macedón kormány érdekeit vélték felfedezni. Az állami televízió és néhány helyi újság azzal vádolta a Matávot, hogy a macedóniai leányvállalatból a magyar anyacég képviselői nagy összegeket vonnak ki. Térségi elemzők szerint a mostani jelentős osztalék, amely az elmúlt évek eredménytartalékát is érinti, vélhetően megnyugtatja a MakTel macedón kormányzati tulajdonosát, s várhatóan elcsitul a magyar cég ellen a skopjei állami televízióban indított sajtókampány.          

Ajánlott videó

Olvasói sztorik