Belföld

Török légihíd Ankarából Bagdadba

Törökország ideális fekvése révén fontos szerepre pályázik Irak újjáépítésében és számos erre vonatkozó szerződést szeretne kötni - közölte Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök.

Vállalkozókkal való pénteki találkozóján fejtette ki, hogy Törökország, amely a régió egyetlen demokratikus muzulmán országa modellként szolgálhat az iraki politikai rendszer átalakításakor, segíthet szomszédjának a demokratikus normák bevezetésében. Gazdasági területen országa előnyös feltételeket nyújthat mind az anyagellátásban, mind azok Irakba történő szállításában, tehát Nagy Britannia és az Egyesült Államok előnyökhöz juthatnak, ha építenek az olcsó török ajánlatokra és a szakértelemre – fejtegette. E héten az ankarai kormány a török állami és magánszektor cégei számára értekezletet szervez és bizottságot is alakít az újjáépítési feladatok koordinálására. Ankara légiutat akar létesíteni Bagdadba és egy második határátkelő helyet is meg akar
nyitni. Az 1991-évi öbölháború előtt Törökország első számú kereskedelmi partnere volt Irak, ám az Irak elleni nemzetközi szankciók milliárdos kieséseket okoztak az országnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik