Belföld

Számlaügyekkel vádolja Görgeyt a Fidesz

A Fidesz Görgey Gábort bírálja, mert - tudomásuk szerint - a kulturális miniszter betéti társasága több alkalommal adott számlát a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához tartozó intézményeknek.

Halász János fideszes képviselő pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a számlaadás egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki. Szerinte, a Colombina Bt. kapcsán, amelynek Görgey Gábor kültagja, a miniszter ellentmondásba került. Halász János leszögezte, arra a kérdésre, hogy kapott-e állami támogatást a Bt. minisztersége idején, Görgey Gábor nemmel felelt. Egy másik kérdésre viszont, amely azt firtatta, hogy a betéti társaság Görgey Gábor minisztersége idején adott-e számlát bármelyik minisztériumi intézménynek, szervezetnek, beleértve a londoni magyar kultúra házát is, a válasz igen volt. Görgey Gábor tájékoztatása szerint a Kulturális Intézetek Igazgatóságának 2002 augusztusában és 2003 januárjában a cég 100-100 ezer forintos számlát adott, a londoni kulturális központ felkérése alapján, Iván Ildikó operaénekes londoni dalestje kapcsán – jelezte a fideszes politikus. Hozzátette, a miniszter arról is tájékoztatást adott, hogy a Magyar Állami Operaház 2002 szeptemberében 840 ezer forintot fizetett ki a Colombina Bt. számára Az utolsó keringő című előadás szövegkönyvéért. (A Colombina Bt. beltagja Iván Ildikó, Görgey Gábor felesége.)


A tények ismerete nélküli politikai támadásnak tekinti Görgey Gábor kulturális miniszter Halász János fideszes képviselő kijelentéseit. Mint azt a miniszteri sajtóiroda közölte, mindhárom esetben olyan megállapodások alapján történtek a kifizetések, amelyek még jóval minisztersége előtt születtek, s mindhárom esetben dokumentáltan elvégzett munka alapján fizettek. Hozzáteszik: tekintettel arra, hogy a kifizetéseknek egyik esetben sem volt semmi köze Görgey Gábor miniszterségéhez, és valamennyi esetben a korábban megkötött megállapodások alapján, elvégzett munka után fizettek, Halász János kijelentése, amellyel megkérdőjelezi a miniszter morális tartását, minden alapot nélkülözi. Mint a sajtóiroda felidézi: a Londoni Kulturális Intézet 2001 november 29-én hívta meg Görgey Gábort – aki akkor a Magyar PEN Club elnöke volt – és feleségét, az operaénekes Iván Ildikót a “Hungary in Focus” programsorozat rendezvényére.





 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik