Belföld

Súlyos eset – üzemzavar Pakson

A határon túl is riadalmat keltett, hogy néhány nap után kiderült, a múlt héten bejelentettnél súlyosabb üzemzavar történt a paksi atomerőműben.

A múlt heti első jelentések még arról szóltak, hogy radioaktív gáz megjelenése miatt felfüggesztették a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait a Paksi Atomerőműben. Mint azt az erőmű illetékesei elmondták, a kiszivárgott radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, ami az ebben a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének kismértékű “tömörtelenségére” utal. Akkor a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a 2. fokozatba sorolták az üzemzavart. Az Info Rádiónak nyilatkozó Kovács Balázs főmérnök, a paksi atomerőmű kommunikációért felelős illetékese úgy fogalmazott: az erőműben, illetve annak szűkebb és nagyobb környezetében a környezeti állapotok nem változtak meg.


Súlyosabb, mint hitték


 Nukleáris események fokozatai

A nemzetközi nukleáris eseményskála 7-fokozatú. Az egyes fokozatok emelkedő sorrendben: rendellenesség, üzemzavar, súlyos üzemzavar (ez történt a múlt héten Pakson), létesítményen belüli hatással járó baleset, telephelyen kívüli kockázattal járó baleset, súlyos baleset, nagyon súlyos baleset (ez történt Csernobilban 1986-ban).  

Újabb fejlemény csütörtökön történt, amikor az erőmű illetékesei bejelentették a sérült részek átvizsgálásának eredményeit. A Népszabadság beszámolója szerint szerdán este szétszerelték az ideiglenesen telepített fűtőanyag-tisztító rendszert, amelyből a radioaktív gáz kiszivárgott, majd víz alatti tévékamerákkal megvizsgálták a 30 fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét. A vizuális ellenőrzés során derült ki, hogy a kötegek jelentősen deformálódtak, megrepedtek. A szakemberek szerint a kazetták deformálódása nagy valószínűséggel a hűtési rendszer meghibásodására vezethető vissza. Hűtés hiányában ugyanis a keletkező hő megrepesztette a kazettákat, a réseken keresztül pedig kiszabadultak a radioaktív gázok. Az új ismeretek birtokában a korábban kettes fokozatúnak ítélt (üzemzavar) eseményt hármas fokozatúvá (súlyos üzemzavar) minősítették át.


Mérőcsoportot küldenek az osztrák környezetvédők


 Európa egyik legjobbja

 Idén februárban jelentették be, hogy a paksi létesítmény Európa legjobb atomerőműveivel azonos szintre került, az európai uniós csatlakozásnál semmilyen akadályt nem jelent. Akkor fejezték be az 1996-ban megkezdett 60 milliárd forintos költségigényű biztonságnövelő programot. A költségek 36 százalékát a földrengésvédelem, 28 százalékát a reaktorvédelmi rendszer, 21 százalékát a korróziós viszonyokkal összefüggő, úgynevezett magas pH üzemmód biztosítása igényelte. A többi intézkedés együttesen a költségek 15 százalékát adta.

Az átminősítés után már hiába nyilatkozta Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) balesetelhárítási szervezetének vezetője, hogy a vizsgálat nem okozott igazi meglepetést, a környezetvédő szervezetek azonnal reagáltak. Elsőként a Global 2000 elnevezésű osztrák környezetvédő szervezet közölte, hogy sugárzást mérő csoportot küld Magyarországra a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavar kapcsán. Thorben Becker szakértő szerint a szervezet azt kívánja megvizsgálni, hogy fenyegeti-e veszély a környék lakosságát, s ha igen, milyen mértékű. Ahogy fogalmazott: Az a tény, hogy éppen Pakson történt a hivatalos INES skála szerinti komoly zavar, azt mutatja, mennyire aggályos a helyzet az uniós tagjelölt államok atomerőműveiben, hiszen Paksot általában típusa legbiztonságosabb reaktorának tekintik, s ehhez a típushoz tartozik többek között a csehországi Dukovany és a szlovákiai Mohovce is. Mint mondta, a Global 2000, amely sugárzás-mérő rendszereket működtet az osztrák határ közelében lévő négy atomerőműnél Csehországban és Szlovákiában, most csapata mobil mérőberendezéseket visz magával Magyarországra. A Global 2000 egyébként mindvégig igen aktívan részt vett Ausztriában a temelíni atomerőmű építése és üzembe helyezése ellen folytatott harcban.


Egy dolgozót ért sugárterhelés 


Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) balesetelhárítási szervezetének vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a sérült fűtőelemekből származó és a szellőző kéményen át távozó gáz okozta radioaktivitás mérhető, de annak mértéke olyan kicsiny, hogy a vállalat dolgozóira és a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent. A Népszabadság információi szerint ugyanakkor az üzemzavar során a Paksi Atomerőmű egyik dolgozóját kisebb sugárterhelés érte. A munkatárs ugyanis nem használta a védőfelszerelését, s az általa belélegzett jód mennyisége elérte az évi megengedett dózisterhelés 10 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik