Belföld

Magyar-horvát vegyesbizottság: híd, szótár, sztráda

A két ország vasúti összeköttetésének fejlesztéséről, az autópályák építéséről, a Mura-hídról és a nagyszótárak elkészítéséről állapodott meg pénteken Zágrábban a magyar-horvát kormányközi vegyesbizottság.

A magyar és a horvát miniszterelnök április 29-i budapesti
találkozójának előkészítése volt a fő célja a két ország kormányközi vegyes bizottsága pénteken Zágrábban megtartott ülésének. Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, a vegyes bizottság magyar társelnöke a horvát külügyminisztériumban lezajlott megbeszélés után hangsúlyozta, hogy az aláírt jegyzőkönyv olyan elemeket tartalmaz, amelyeket a két kormányfő szentesíteni tud.


Megegyeztek az autópályákról


A vegyes bizottságban megegyeztek az 5B és 5C számú európai korridor, a Budapest-Zágráb-Fiume (Rijeka) és a Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce autópálya fejlesztési ütemének kérdésében és a Budapest-Zágráb vasúti összeköttetés felgyorsításában. Megállapodás született továbbá egy
környezetvédelmi albizottság létrehozásáról, amely áttekinti az
egész Dráva-Muravidék környezeti kérdéseit, és szabályozták néhány kétoldalú egyezmény ez év végéig történő megkötési menetrendjét.


Híd a Murán


Kisebbségi kérdések nem szerepeltek az ülés napirendjén, de
megállapodtak a pécsi és az eszéki egyetem horvát, illetve magyar tanszékének továbbfejlesztéséről, valamint a horvát-magyar és a magyar-horvát nagyszótár kiadásának menetrendjéről. A magyar fél a legsürgetőbb kérdésnek az infrastrukturális beruházásokat tekinti. Megállapodtak, hogy felgyorsítják a két ország közötti Mura-híd tervezését és megépítését, s Budapest és Zágráb közösen fordul az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy európai pénzeket is mozgósítani tudjanak a terv kiviteléhez – hangsúlyozta Bársony András.


2007-re elkészülnek a nagyszótárak


Ivan Simonovic külügyminiszter-helyettes, a kormányközi vegyes bizottság horvát társelnöke szerint a magyar-horvát kapcsolatok jelenlegi, érett szakaszában elvont kérdések hosszú listája helyett konkrét projektek megvalósítására és a közös feladatok pontos határidejének meghatározására összpontosíthattak a tárgyalófelek. Simonovic megelégedéssel szólt arról, hogy a 2004. évi vasúti menetrendbe bekerül egy Budapest-Zágráb intercity vonatpár, amely felgyorsítja a két főváros közötti közlekedést, hogy egy kis szerencsével és az Európai Bizottság támogatásával megvalósul az autópályához elengedhetetlen Mura-híd építése, és 2007-re elkészül a horvát-magyar és a magyar-horvát nagyszótár, amelynek finanszírozását a két állam vállalta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik