Belföld

Lusták voltak a román kémek Bagdadban

A bukaresti Adevarul szerint hanyag módon jártak el a román titkosszolgálat emberei Bagdadban. Mielőtt ugyanis elhagyták volna a román követség épületét, nem semmisítették meg az iratokat és a professzionális másológépüket.

Rögtön azt követően, hogy a szövetséges csapatok pacifikálták Bagdadot, a PROTV tudósítója élő adásban tudósított Románia nagykövetségéről, melyet a bombázások megkezdése előtt zártak be. A közvetítés a „kódszoba” közvetlen szomszédságából történt, ahonnan a hazába irányuló rádióadás történik.

A közvetítés során a tévénézők „élőben” láthattak egy használt lőszerrel tele ládát, egy rakás operatív aktát és egy professzionális másológépet.

Az eljárás szerint, a román titkosszolgálat, a SIE alkalmazottainak a helység elhagyása előtt meg kellett volna semmisíteniük úgy a kérdéses dokumentumokat, mint ahogy a specifikus munkaeszközöket is.

Míg a használt lőszer jelenléte indokolt volt – iraki fegyveresek behatolhattak volna az elhagyott nagykövetségi épületbe –, nem mondható el ugyanez a dokumentumokról és a másológépről.

Nehezen hihető, hogy ezeket az iraki rablóbandák hozták vitték oda utólag. Röviden, Románia bagdadi diplomáciai missziójának ügynökei a háborús színtér sietős elhagyása során „elfelejtették” az ilyen esetekben alkalmazandó standard eljárást.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik