Belföld

Befejeződött a TVK polipropilén gyárának bővítése

Sikeresen befejeződött a TVK polipropilén kapacitásának fejlesztése, amire 4 milliárd forintot költött a tiszaújvárosi társaság.

A cég kommunikációs vezetője, Pálffy Gábor arról számolt be pénteken az MTI-nek, hogy a befejezett beruházás eredményeként a PP-4 üzem 42 ezer tonnával több, összesen 182 ezer tonna műanyag-alapanyagot képes előállítani éves szinten.

A polipropilén-4 üzemben a 30 százalékos kapacitásbővítést két ütemben hajtották végre. A polimer üzem folyamatirányító számítógépének fejlesztése 2001 második félévében már megtörtént, tavaly pedig megnövelték az üzem termelési kapacitását. Mivel a többlettermelést az üzem logisztikai részének kell csomagolnia, tárolnia és a vevők felé kiszolgálnia, ezért fontos feladat volt az üzem logisztikai részének bővítése is. A projektben a TVK szakemberei mellett német és olasz mérnökök is részt vettek, a technológiát és a berendezéseket szállító cégek részéről.

A PP-4 projekt sikeres befejezésével a TVK petrolkémiai fejlesztési projektjének első jelentős beruházása valósult meg. A TVK vezetése 2001 áprilisában elfogadott fejlesztési programja összesen 430 millió euróba kerül. Ennek keretében létrehoznak még egy új, évi 250 ezer tonnás kapacitású etiléntermelő üzemet, és egy 200 ezer tonnás polietilén gyárat.

Az új termelőegységek közül a polietiléngyár várhatóan 2004 negyedik negyedévében kezdi meg termelését, míg az új etiléngyár 2005 januárjában áll üzembe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik