Belföld

Társadalmi vita egy párizsi árverés miatt

A hét elején Párizsban elárverezték a szürrealista mester, Andre Breton hagyatékának egy részét. Az örökösök azért döntöttek a “kiárusítás" mellett, mert a francia állam nem kívánta átvenni a művész hagyatékát.

13,2 millió eurót vihettek haza Andre Breton francia szürrealista művész rokonai Párizsban, egy élénk társadalmi vitát kiváltó árverés eredményeként. A szürrealizmus atyjának hagyatékából festményeket, fényképeket, könyveket és más tárgyakat adtak el.

Értelmiségiek egy csoportja tiltakozott az árverés ellen, feldühítette őket Breton örököseinek az a döntése, hogy eladják a gyűjteményt. A család viszont rákényszerült e lépésre, mert eredménytelenül kérte a francia államot, hogy vegye át a művésznek a párizsi Pigalle negyedben lévő házát.

Maga a francia állam is vásárolt az aukción, 17 tárgy esetében élt azzal az előjogával, hogy a legmagasabb árat kínáló helyett múzeumai számára megszerezhesse a kinézett tárgyat.

Breton 1896-ban született Normandiában, verseket írt, majd az első világháború után a pszichoanalízist tanulmányozta. 1924-ben megírt szürrealista kiáltványa miatt nevezik a szürrealizmus atyjának.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik