Belföld

Slovnaft: két közgyűlés május 17-én

Május 17-ére összehívták a legnagyobb szlovák olajfinomító, a Slovnaft a.s. rendes közgyűlését, és ugyanennek a napnak az esti óráiban rendkívüli közgyűlést is tartanak.

A rendkívüli közgyűlést a kisrészvényesek érdekképviselőjeként fellépő J and T társaság még április 8-ikán kezdeményezte, mert nem tartják elfogadhatónak, hogy a Slovnaft 70,02 százalékos többségével bíró magyar Mol Rt. a kötelező ajánlat keretében csak egyenként 1200 koronát kínál maradék részvényekért.

A J and T magasabb árat akar kikényszeríteni. Indoklása szerint a Mol Rt. a szabályzók megszegésének gyanújára okot adó módon lépett, ezért azt szeretnék kieszközölni, hogy a rendkívüli közgyűlés vizsgálja felül a Mol-vásárlásokat, egyszersmind a következmények ismeretében személyi változásokat is hajtson végre a felügyelőbizottságban és az igazgatótanácsban.

Időközben a szlovák sajtó védelmébe vette és maradéktalanul szabályosnak minősítette a Mol Rt. ajánlatát. Az SME című szlovák lap szerint a J and T viszont a szlovák tőzsdepiacon hajdan uralkodó “vadnyugati állapotok” szerint viselkedik, miközben a szlovák piacfelügyelet – amint ugyancsak az újság írta – tétovázik.

Miután a Slovnaft csütörtökön közzétette a rendes és a rendkívüli közgyűlés azonos időpontját és a két közgyűlés helyszínét jelölő közleményt, a J and T azonnal tiltakozott, mondván, hogy az ilyen időzítés is törvényellenes. A J and T a szlovák kereskedelmi törvény rendelkezéseire hivatkozik, amely úgy rendeli, hogy a közgyűlést a részvényeseket lehető legkisebb mértékben korlátozó módon kell összehívni.

A J and T szerint a május 17-én reggel 9.00 órakor kezdődő rendes közgyűlést követő rendkívüli közgyűlés este 18.00 órára kitűzött időpontja ellenkezik a kereskedelmi törvény vonatkozó rendelkezésével, mert a kései órán a kérdések megvitatására nem marad elegendő idő.

A J and T közvetlenül három részvényest képvisel, akiké a Slovnaft 5,83 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik