Belföld

A pálinka román italnak számít?

Magyarország számára rendkívül fontos, hogy az Európai Unión belül a pálinka elnevezés védett legyen. Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium EU-integrációs főcsoportfőnöke elmondta: az uniós csatlakozási megbeszélések során, hosszas tárgyalásokat követően sikerült elérni, hogy a magyar pálinka elnevezés bekerüljön egy olyan exkluzív klubba, amely korábban csak három terméket tartalmazott, csak azok élveztek uniós védelmet.

Az e témáról folytatott tárgyalások előtt Magyarország tájékozódott afelől, hogy az unió tagállamaiban és a jelölt országokban nincs olyan törvényi szabályozás, mint Magyarországon a pálinkára vonatkozóan – közölte Vajda László. – Így a magyar törvényi szabályozás alapján lehetett az Európai Unióban a védelmet megkapni a magyar pálinka elnevezésre vonatkozóan – húzta alá a főcsoportfőnök.

Szerdai hír szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik parlamenti képviselőjének javaslatára a román képviselőház törvénybe foglalta, hogy a pálinka román italnak számít. A pálinka azt követően gerjesztett erőteljes indulatokat Romániában, hogy Magyarország a pálinka magyar szeszesitalként való elismerését kérte az Európai Uniótól.

Vajda László nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a magyar és román illetékesek egyeztessenek az ügyben, amennyiben erre Romániából felkérés érkezik. A főcsoportfőnök hangsúlyozta viszont, hogy az egyeztetések során úgy kívánnak tárgyalni, hogy a magyar érdekek semmiképpen se sérüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik