Belföld

Osztrák környezetvédők vizsgálják a paksi erőművet

A Global 2000 elnevezésű osztrák környezetvédő szervezet sugárzást mérő csoportot küld Magyarországra a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavar kapcsán - jelentették be egy csütörtökön Bécsben kiadott közleményben.

A Thorben Becker szakértő által aláírt közlemény szerint a szervezet azt kívánja megvizsgálni, hogy fenyegeti-e veszély a környék lakosságát, s ha igen, milyen mértékű.

A közlemény rámutat: “A tény, hogy éppen Pakson történt a hivatalos INES skála szerint komoly zavar, azt mutatja, mennyire aggályos a helyzet az uniós tagjelölt államok atomerőműveiben, hiszen Paksot általában típusa legbiztonságosabb reaktorának tekintik, s ehhez a típushoz tartozik többek között Dukovany és Mohovce is”.

A Global 2000 csapata mobil mérőberendezéseket visz magával Magyarországra. A szervezet sugárzás-mérő rendszereket működtet az osztrák határ közelében lévő négy atomerőműnél Csehországban és Szlovákiában, amelyekkel a hivatalos állami szervektől függetlenül ki tudja mutatni az esetleges radioaktív szennyezést. A Global 2000 mindvégig igen aktívan részt vett az Ausztriában a temelíni atomerőmű építése és üzembe helyezése ellen folytatott harcban.

Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) balesetelhárítási szervezetének vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a sérült fűtőelemekből származó és a szellőző kéményen át távozó gáz okozta radioaktivitás mérhető, de annak mértéke olyan kicsiny, hogy a vállalat dolgozóira és a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik