Belföld

A Közgáz beszámítja a felsőfokú szakképzés kreditpontjait

A Közgáz a munkadók szakmai szervezeteivel olyan konzorciumot hozott létre, amely az esetleges későbbi egyetemi-főiskolai tanulmányokba is beszámítható kétéves felsőfokú szakképzési lehetőséget biztosít érettségizetteknek.

A magyar felsőfokú szakképzés történetében egyedülálló együttműködésre hozott létre konzorciumot csütörtökön a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem a munkáltatók 20 szakmai szervezetével. Többek közt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Marketing Szövetség, a Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság írta alá a megállapodást, amely alapján az idén ősztől már a munkáltatók elvárásaira tekintettel, ugyanakkor az egyetemi továbbtanulás lehetőségét is segítve indítanak felsőfokú szakképzést érettségizetteknek.


A kreditpontok egyharmada tovább vihető


Mint azt Schillingné Horváth Ágota tanácsadó, a képzés bevezetésének irányítója elmondta, az ősztől meghirdetett szakképzés az egyetem szakmai irányítása és ellenőrzése mellett folyik majd, a közreműködő szakközépiskolákat akkreditálják, tanáraikat felkészítik, a tankönyveket közösen fejlesztik, az oktatást és a vizsgáztatást ellenőrzik. Újdonság, hogy a képzést elvégzők számára továbbtanulás esetén a Közgáz biztosítja a megszerzett kreditek 1/3-ának beszámíthatóságát.


Könnyebb elhelyezkedést remélnek


A konzorcium létrehozói arra számítanak, hogy a szakmai szervezetektől érkező visszacsatolás a mai felsőoktatás gyakorlatnál jóval rövidebb idő alatt lecsapódik a tananyagban, s így a szakképzésben résztvevők könnyebben tudnak majd elhelyezkedni. Emellett az újszerű, a kredit-beszámítás révén az egyetemi képzés irányába is nyitó szakképzési lehetőség országos megismertetése is a konzorciumi tagokra vár.


Logisztika és turisztika 


A szakképzés részben a vállalati élet kulcsterületeihez – logisztika, kontrolling -, részben a Nemzeti Fejlesztési Terv által támogatott szakirányaihoz – turisztika, szolgáltatások – igazodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik