Belföld

A Die Welt leállításával fenyegetőzik az Axel Springer

Az Axel Springer német lapkiadó az egyik legnagyobb példányszámú német napilapnak, a Die Weltnek leállításával fenyegetőzik, amennyiben a berlini kormányzat jóváhagyását adja két fővárosi napilap fuzionálásához.

Mathias Döpfner, a Springer tulajdonosa Clement gazdasági – és munkaügyi miniszterhez fordult azzal, hogy a Springer előbb a Morgenpost, majd a Die Welt leállítására kényszerül, ha a kormány jóváhagyja a Berliner Zeitung és a Tagesspiegel egyesülését.

A Spiegel című hetilapban megjelent és a Springer szóvivője által is megerősített fenyegetőzést a legnagyobb berlini napilapok körül hónapok óta folyó tulajdonlási harc váltotta ki. 2002 júniusában a Grüner und Jahr kiadó bejelentette, hogy eladja a Berliner Zeitungot a Holtzbrinck kiadónak, amely a másik befolyásos berlini napilapnak, a Tagesspiegelnek is a tulajdonosa.

A német versenyhivatal ugyan a konkurencia sérelmétől tartva megvétózta a Holtzbrincket domináns helyzetbe hozó tranzakciót, ám ez utóbbi különleges engedélyért folyamodott a minisztériumhoz, amely májusban dönt arról, engedélyezi-e a fúziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik