Belföld

Befejezik a cernavodai román atomerőmű második blokkját

A román Nuclearelectrica, a kanadai Atomic Energy of Canada Limited (AECL) és az olasz Ansaldo képviselői szerdán aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében befejezik a cernavodai román atomerőmű 2-es blokkjának építését.

A román ipari és erőforrásügyi miniszter, Dan Ioan Popescu ennek kapcsán kinyilvánította: „A projekt befejezésének fő oka az, hogy 2005-2006 táján jelentős – 1000 megawattot is meghaladó – hiány keletkezhet a román áramtermelésben, amelyet az atomenergia jó technikai és gazdasági paraméterek mellett pótolhat. Ezzel kiváltható az importtól igencsak függő szénhidrogén-alapú hőenergiatermelés is.”

Az aláírás után Giuseppe Zampini, az Ansaldo csoport vezérigazgatója elmondta, hogy az esemény egy gyümölcsöző kapcsolat kezdetét jelentheti a román és a kanadai partnerekkel, és a cernavodai második blokk 2007-re el is készülhet. Zampini köszönetet mondott a román kormánynak is, amely támogatta ezt a balkáni országnak oly fontos projektet. Zampini szerint a technológiai tesztek 2004 végén megindulhatnak a cernavodai kettes blokkban. A mostani szerződés egyébként négy évre szól.

Március végén a Nuclearelectrica több mint 45 millió eurót fizetett ki az AECL-nek, az Ansaldónak és a francia Nexans-nak, amelyek mind bekapcsolódtak a második cernavodai reaktor befejezési munkálataiba. Az összeget egy külföldi kölcsönből teremtették elő, amelynek értéke 400 millió euró volt, s amelyet a román cég tavaly év végén vett fel. A hitelt folyósító konzorcium tagja volt a francia Société Générale és Crédit Lyonnais, illetve a román Banca Romana pentru Dezvoltare. A kettes reaktor már most 40 százalékos kész állapotban van. A beruházás összköltsége az egymilliárd dollárt közelíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik