Belföld

Áttörés az USA és Észak-Korea közötti tárgyalásokon

A brit BBC értesülései szerint áttörés történt az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti tárgyalásokon. Állítólag Észak-Korea ugyanis hajlandó Pekingben, Kína fővárosában asztalhoz ülni az USA megbízottjaival.

Az észak-koreaiak hajlandók az ország nukleáris programjáról is megbeszéléseket folytatni, amely egyébként a térségben óriási feszültségeket okoz a BBC szerint.

Amerikai források szerint a találkozóra a jövő héten kerül sor, és azon részt vesznek majd a kínai kormány megbízottjai is.

A találkozó az első lesz azóta, hogy tavaly októberben kiéleződött az Észak-Korea és az USA közötti viszony, Phenjan nukleáris programja miatt.

Dél-Korea és Japán – az USA regionális szövetségesei – nem vesznek részt a tárgyalásokon, ugyanakkor üdvözölték az észak-koreai lépéseket.

Phenjan azután szánta el magát a tárgyalásokra, hogy az ENSZ emberi jogi szervezete első ízben ítélte el Észak-Koreát kínzások, emberi jogok megsértése és nyilvános kivégzések miatt. Az ENSZ-szervezet 28:10 arányban foglalt állást Phenjan ellen, miközben 14 tartózkodás is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik