Belföld

Tony Blair: eurót, mindenáron!

Nagy Britanniában egyre többen vélekednek úgy, hogy Tony Blair az iraki háború kapcsán szerzett népszerűségét az euró szolgálatába állítja. A találgatások szerint a brit kormányfő jövőre népszavazást tartana az euró bevezetéséről annak ellenére, hogy a jelek szerint Gordon Brown pénzügyminiszternek az öt gazdasági teszt kiértékeléséről készülő jelentése aligha kedvez majd a közös pénz bevezetésének.

Várhatóan három héten belül megszületik Gordon Brown “ítélete” a brit euró bevezetésének lehetőségéről. Napilapok szerint a pénzügyminiszter az öt gazdasági teszt kiértékelését követően úgy dönt majd, hogy a szigetországban az euró bevezetése egyelőre nem ajánlatos. A sajtó azt is tudni véli, hogy Tony Blair kemény nyomást gyakorol pénzügyminiszterére: nyisson utat a népszavazás megtartása felé.

A Sun szerint Tony Blair attól sem riad vissza, hogy leváltsa pénzügyminiszterét, amennyiben az elleneszegül az ambíciós euróterveknek, viszont ha támogatja az eurókampányt, a kormányfő arra is készen áll, hogy a későbbiekben visszavonuljon, és utódaként Gordon Brown-t támogassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik