Belföld

A nátha kórokozójának szélsőségesen elfajult változata a SARS

Járványügyi kutatók szerdán megerősítették, hogy az eddigi feltételezéseknek megfelelően a coronavírus nevű kórokozó a felelős az Ázsiából kiindult, atipikus tüdőgyulladásos tünetekkel járó súlyos betegségért, amelybe az eddigi adatok szerint 154-en haltak bele világszerte.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) londoni sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy állatkísérletekkel igazolták: a gyanított vírustörzs idézi elő az angol rövidítéssel SARS-nak nevezett súlyos tünetegyüttest.

A tudósok eddig is gyakorlatilag bizonyosak voltak abban, hogy az eddigi több mint 3 ezer megbetegedést a coronavírus egy új válfaja okozza. A törzset először március végén a hongkongi egyetemen izolálták betegekből vett mintákban. Brit szakértők szerint a SARS-vírus gyakorlatilag a nátha kórokozójának egy szélsőségesen elfajult változata.

A szerdai WHO-sajtótájékoztatón elhangzott: új betegségről van szó, s ebben az a veszélyes, hogy nem ismeretes, mire képes, egyelőre nem tudni, hogy elterjed-e az egész világon. A szakértők a betegség felbukkanását kísérő kezdeti kínai titoktartásra utalva azt mondták: reményeik szerint az esetből tanulnak Kínában, mivel “a fertőző betegségek nem ismerik az országhatárokat”.

A betegség először tavaly novemberben tűnt fel Kína délkeleti vidékein, de a WHO csak akkor figyelt fel az új kórra, amikor az már Hongkongban, majd Kanadában és Nagy-Britanniában is megjelent. Londonban és más brit nagyvárosokban összesen hat beteget kezelnek az akut tünetegyüttessel.

Hongkong gazdaságát máris súlyosan károsítja a vírus: a legújabb adatok szerint a külföldi látogatók száma 50 százalékkal csökkent, a Cathay Pacific, a legnagyobb hongkongi légitársaság 25 százalékkal ritkította járatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik