Belföld

Miért nem böngészi Ön a világhálót?

A digitális szakadék nem csak az anyagiak miatt tágul: van, akit nem érdekel a net, és egyre többen vannak, akiket „kidobott a világháló".

A digitális szakadék tágulásához ugyanannyira hozzájárulnak a megoldhatatlannak tűnő számítógépes hibák, az internetszolgáltatás technikai hibái, mint a financiális, szociális, pszichológiai és fizikai szempontok. Sőt, a lakosság egy markáns csoportja az anyagi problémák, valamint a technológia frász mellett érdektelenséggel indokolja távolmaradását – derül ki egy amerikai kutatásból.

Egyre több embert „dob ki” a világháló

A Pew Internet and American Life Project kutatatóintézet legfrissebb felmérése szerint elsősorban a kisebbségekre, az alacsony jövedelműekre, az idősekre és a rokkantakra nem jellemző az internethasználat. A világhálót nem használók táborán belül azonban növekszik azoknak a hányada, akiket a világháló „kidobott”.

Olyanokról van itt szó, akik próbálkoztak már az internettel, ám számukra leküzdhetetlen technikai problémákkal szembesültek, ezért akár évekig is offline-ok maradtak. Ráadásul a kutatás során magát internetezőnek vallók 25 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy valaha voltak technikai nehézségei, és utána több éven keresztül nem is próbálkozott újra.

„Megdőlt tehát az az elképzelés, hogy az emberek először az internetet nem-használókból használókká válnak, majd pedig szélessávra csatlakoznak.” – nyilatkozta a Wirednek a Pew kutatásvezetője. Ez a teória igaz az emberek egy részére, mások életében viszont komolyabb megszakítások és újrakezdések is előfordulhatnak. „Egyesek kipróbálják, nem tetszik nekik, évekig nem kopogtatnak, majd újra megpróbálkoznak vele.”

Sokaknak házon belül van kapcsolata, mégsem használja

Növekszik azok aránya is, akiknek meglenne a lehetőségük a „szörföléshez”, ám mégsem élnek vele. Az USA felnőtt lakosságának 42 százaléka, közel 80 millió ember a kutatás szerint nem használja az internetet, miközben közel 20 százalékuknak a lakáson belül (!) van kapcsolata.

A tanulmány szerint az amerikaik körülbelül 27 százaléka teljesen el van vágva az online világtól. Ide tartoznak azok, akik soha nem próbáltak meg a világhálóhoz csatlakozni, és mivel nincsenek nethasználó emberekkel körbevéve, így csekély a valószínűsége annak, hogy valaha is belevágnának a böngészésbe.

Azok közül, akik nem használták a világhálót körülbelül 40 százalékuk elképzelhetőnek tartotta, hogy valaha csatlakozik majd, 56 százalék viszont azt vallotta, hogy nem hiszi, hogy valaha is elkezdene internetezni.

Becsempészni az emberek otthonába a világhálót

Az USA-ban egyébként számos olyan szervezet működik, amelyek feladata a digitális szakadék csökkentése. A One Economy nevű San Francisco-i non-profit szervezet például kormányzati szervekkel és IT-cégekkel együttműködve azon fáradozik, hogy az alacsony jövedelműek lakásába becsempéssze a modern technológiákat.

A használati útmutatásokon túl a szervezet megmutatja azt is az embereknek, hogy érdeklődési területüknek mely oldalak felelnek meg leginkább, hol találhatnak számukra fontos információkat, hogyan intézhetik pénzügyeiket online, hogyan igényelhetnek online hitelt… A program alapját az a felismerés képezte, ha a számítógépet és az internetet az emberek életének szerves részéve kívánják tenni, nem elegendő a közösségi internetezés feltételeinek megteremtése, be kell vinni azt az emberek otthonába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik