Belföld

Élete regénye – most megrendelheti!

Ma már nem csak a kiemelkedő személyiségek életéről írnak regényeket. Könyvben láthatja viszont az életét bárki, aki megfizeti.

Ha valakinek az életéről könyv születik, az letett már valamit az asztalra. Ma már ez az állítás sem állja meg a helyét, bárkiről születhet életrajzi írás. Nem kell hozzá szédületes karriert befutnia, tehetségesnek lennie, elég ha megfizeti az írókat, akik lejegyzetelik és formába öntik érdekes, vagy kevésbé érdekes életét, amit aztán később olvashatnak az unokák, a családtagok és a barátok.

Regényírás franchise rendszerben

Katrin Rohnstock írónő egy egyszerű ötletből kovácsolt jól működő vállalkozást. Ügyfeleinek nem mást kínál, mint saját életük regény formában történő megfogalmazását, melyet 20-30 példányban készítenek el. Természetesen, ha valakinek van rá pénze, akár több százat is rendelhet életének kalandos leírásából.

Úgy tűnik meg is éri ezzel foglalkozni, ügyfél szép számmal akad. Nagy-Britanniában és Németországban egyre több cég foglalkoztat írókat, akik átlagemberek életének eseményeit öntik nyomtatott fomába. Sőt, a német Katrin Rohnstock média-iroda, franchise rendszerben értékesíti üzleti modelljét, melynek mintájára például Svájcban már elindult egy vállalkozás.
Nagy-Britanniában már inkább a modern technikákat használják fel az élettörténetek megörökítéséhez: CD-ROM-on, profin összevágott hang-, vagy képanyagban születik meg a mű, igény szerint akár több formában is. Magyarországon egyelőre senki sem kínál ilyen szolgáltatást.

 Ahogy tetszik

A regény külső megjelenését, és illusztrációit is az ügyfél igényei szerint készítik el. Igény szerint választható a borító anyaga, színe, a könyv alakja, amihez persze a cég mintákat nyújt. Arany nyomású, régies, vagy modern, fotómontázsos borítók, nagy albumok is születhetnek. Közösen tervezhető meg, hogy milyen dokumentumok, levelek, bizonyítványok, fényképek szerepeljenek a könyben. A megvalósítás a cég dolga, régi képeslapok elmosódott betűi is megjelenhetnek nyomtatott formában. Hogy mindez mennyibe kerül, arról nem szól a fáma, bár a példányszám alacsony, a ráfordított erőforrás nagy, de hát az ajándék pótolhatatlan lesz – állítják a szolgáltatók.

A történetekből regény lesz

Az ilyen cégeket általában családtagok keresik fel, akik nagyszülőknek, vagy rokonoknak ajándékként rendelik meg „az ön élete könyben” – szolgáltatást. Bár a meglepetés még sok munkát jelent az ajándékozottnak. 

A cég munkatársai otthonukban keresik fel őket, akik akár több napon keresztül mesélik el életüket. Az egész „anyag” szalagra kerül, melyet később szóról szóra lejegyzetelnek, és átadják profi íróknak, akik közül akár több tíz is dolgozik a cégnek. Az ő dolguk, hogy az elhangzott történetekből egy összefüggő regényt készítsenek.

Ha a mű megszületett, az ügyfél átolvashatja, kiegészítheti, meghúzhatja, javíthatja, az írók annyiszor dolgozzák át, ahányszor szükséges.

 Önjelölt írók

Azok a vállalkozó kedvű ügyfelek, akik saját maguk öntenék regény formába saját életüket, a cég szervezésében egy képzésen vehetnek részt, ahol megtanulhatják az írás csínját-bínját. Többféle kurzusból válogathatnak, attól függően mit szeretnének megtanulni. Arra is lehetőségük nyílik, hogy első regényük megírásában egy író segítse őket, aki folyamatos tanácsaival könnyíti meg munkájukat.

Vállalati sztorik

Nem csak személyekről, hanem vállalatokról is szólhat a könyv. A cégek a vállalati kultúra erősítésének érvével akarják meggyőzni az ügyfeleket, érdemes a vállalati szorikat is könyvbe foglalni.

Munkatársak, partnerek, ügyfelek mesélnek az adott cégről, amit aztán megörökítenek, így a vezetők és az összes alkalmazott elolvashatja, kinek mi a véleménye. Így összetett kép alakulhat ki a cégről, és kiderül, hogy milyen imidzse van a vállalatnak. A múlt felidézésére sem rossz lehetőség egy ilyen könyv, melyet minden új munkatársnak a kezébe nyomhatnak.

Az sem ritka, hogy egy fontos munkatársat vagy egy nyugalomba vonuló vezetőt lepnek meg egy személyes könyvvel a többiek, melyben a vele kapcsolatos élményeiket és szakmai sikereit foglalják össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik