Belföld

Irán nem húzna ujjat az USA-val, de együttérez Szíriával

Az iráni köztársasági elnök szerdán támogatásáról biztosította Szíriát, amelyet az Egyesült Államok vegyi fegyverek birtoklásával, Szaddám Huszein iraki elnök megbuktatott rendszerének segítésével és a nemzetközi terrorizmus felkarolásával vádolt meg. Mohamed Hatami egyúttal közölte: Irán nem akar katonai konfrontációt Washingtonnal.

“Támogatjuk Szíriát, amely az első vonalban áll a cionista (izraeli) nyomással szemben és a palesztin ügy védelmezőinek sorában… Mindez azonban nem jelenti azt, hogy (az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolataink) katonai szakaszba fognak lépni” – tette hozzá Hatami a kormányülés után újságíróknak nyilatkozva.

Reményének adott hangot, hogy Washington csak blöffnek szánta Szíriának szóló fenyegetéseit. “Nem hiszem, hogy az Egyesült Államoknak van kapacitása Szíria megtámadására, mivel a világban kialakult helyzet nem teszi lehetővé az Irakban történtek megismétlődését” – mondta. Azt “tanácsolta” az amerikaiaknak, hogy hagyjanak fel Szíria fenyegetésével.

Az 1979-es iszlám forradalom után – Irán kitüntetett arab szövetségeseként – Szíria Teheránt támogatta az 1980 és 1988 közötti iraki-iráni háborúban. Az iraki háborúról szólva Hatami közölte: “Irán elítéli az Irak elleni amerikai agressziót” és felszólította az amerikaiakat, hogy távozzanak Irak földjéről.

“Ha az iraki rezsimet maga az iraki nép döntötte volna meg, nagy ünnepséget rendezhetnénk Iránban, de Irak (amerikai-brit) megszállása a nemzetközi jog megsértése” – vélekedett. Közölte, hogy Teherán nem fog elismerni egy Washington által beiktatott átmeneti kormányt. “Ugyanakkor nem keresünk feszültséget vagy konfrontációt senkivel” – erősítette meg.

“Az erkölcs, az udvariasság és a nemzetközi jog egyaránt azt kívánja meg, hogy az összes iraki etnikumot és vallási csoportot képviselő kormányzat alakuljon, hosszú távon pedig az általános szavazati jogon alapuló választott kormánya legyen Iraknak” – fejtegette.
Hatami szerint az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia tisztelni más nemzeteket és békességben élni.

A teheráni amerikai nagykövetség 1980-ban történt megszállása után megszakadt iráni-amerikai kapcsolatokat érintve Hatami úgy nyilatkozott, hogy “az amerikaiak sokat ártottak az iráni népnek”. Ha azonban a teheráni vezetés “változást látna az amerikai magatartásban”, akkor új helyzet állhatna elő – írta az AP amerikai hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik