Belföld

Iraki kisfiú a szenvedés jelképe

Kuvaitvárosba szállították szerdán Ali Iszmail Abbász 12 esztendős iraki kisfiút, aki az iraki háború okozta emberi katasztrófa jelképévé vált.

A kuvaiti al-Batain kórházban azt közölték az újságírókkal, hogy az amerikai hadsereg által gyógykezelésre ideszállított sebesült fiú – aki mindkét karját elvesztette -, eléggé elfáradt az út során, s ezért nem nyilatkozhat a sajtónak egyelőre. Kuvaiti gyógykezelésének, a protézisek elkészítésének idejét csak a vizsgálatok után tudják megmondani.

Az iraki gyermek házát amerikai rakéta döntötte romba. A támadásban Ali elvesztette szüleit, csaknem egész családját, mindkét karját, továbbá súlyos égési sérüléseket szenvedett, és eddig egy bagdadi kórházban kezelték, ahol még az alapvető gyógyszerekből is hiány van és szörnyűek a higiéniai körülmények. Kórházi ápolónője hétfőn üzenetet küldött George Bush amerikai elnökhöz és Tony Blair brit kormányfőhöz: ha megvan a technológiájuk ahhoz, hogy bombázzanak és házakat döntsenek romba, mozgósíthatnának egy repülőgépet is, hogy megmentsék Ali életét.

A fiú képe bejárta a világsajtót, miután tíz nappal ezelőtt egy brit újságíró felfedezte őt, s világszerte gyűjtés indult gyógykezelésének finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik