Belföld

A bolgárok szerint Csányi Sándor áll az OTP mögött

A legtekintélyesebb bolgár pénzügyi lap, a Pari írása szerint a bolgár DSK pénzintézetre pályázó magyar OTP Bank mögött Csányi Sándor, az egyik leggazdagabb magyar ember áll. Az OTP visszautasítja a bolgár sajtó állításait.

Mindez fordulatot jelenthet az OTP elleni sajtókampányban, amelynek során eddig Bulgáriában csak annyit írtak, hogy off-shore cégeken keresztül ismeretlen tulajdonosok kezében van a magyar pénzintézet.

A Pari most is ír ciprusi off-shore cégekről, de az OTP mögötti üzletemberként egyértelműen Csányit nevezi meg, aki egyébként a bank elnöke.

A Pari megemlíti, hogy az OTP adta be a legjobb ajánlatot a DSK Bankra, és azt is, hogy a bolgár döntéshozók hallgatnak, egyelőre nem nyilatkoznak a tender eredményéről. A DSK-ra jelentkező másik bank egyébként az osztrák Erste csoport.

A FigyelőNet megkérdezte az OTP Bank véleményét a Pari cikkéről. Mint megtudtuk, az OTP jelenleg 80 százalékban külföldi, tekintélyes intézményi befektetők kezében van. Ezek közül egyetlen egynek, az amerikai Capital Group Companies Inc.-nek éri el a bejelentési kötelezettséget – 5 százalékot – a tulajdoni részaránya. A Capital Group részesedése egyébként 5,04 százalékot tesz ki.


A 2002. december 31-ei állapot szerint az OTP Bank Rt. 20 százaléka van magyar intézményi és magánbefektetők kezében. A bank menedzsmentje és munkavállalói 0,9 százalékos részaránnyal rendelkeznek. A bank saját részvényeinek aránya 5,5 százalékot tesz ki.


Mint ismeretes, a bank alapszabálya szerint a külföldi tulajdonosok 5 százalékig szavazhatnak részvényeikkel a bank közgyűlésén.


A magyar bank vezetői egyébként korábban már visszautasították a bulgáriai kampányt, amely a budapesti pénzintézet befeketítésére irányult. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva az OTP vezetői kifejtették, hogy véleményük szerint a negatív kampány mögött a rivális Erste Bank áll. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy ez a sajtóhadjárat nem fogja befolyásolni a bolgár döntéshozókat.

A bolgár sajtóban eddig felmerült vádak között szerepelt a Dow Jones szerint az, hogy az OTP a maffiához kötődik, hogy nem fogja kifizetni a vételárat, és már korábban is felvetődött, hogy Csányi birtokolja az OTP jelentős részét.

Csányi bejelentette, hogy az ellene felhozott vádak kapcsán bírósághoz fog fordulni. Az OTP egyébként kategorikusan cáfolta az összes ellene felhozott vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik