Belföld

Belgium a baromfivész miatt leállította csirkekivitelét

A belga élelmiszer biztonsági hatóság szerdán leállította a csirke és a csirketojás kivitelt, mert csirkevész tört ki az egyik farmon. Sajtóértekezleten jelentették be szerdán, hogy az előző nap fedezték fel: Limburg körzetében, a keleti határtérségben felütötte fejét az erősen fertőző "csirkenátha", amiben hirtelen 550 szárnyas pusztult el.

A belga illetékesek szerint a fertőzés a szomszédos
Hollandiából kerülhetett át Belgiumba, ahol emiatt 250 ezer szárnyast kénytelenek voltak elpusztítani az érintett térségben, hogy elejét vegyék a fertőzés továbbterjedésének.

A szerdai döntés értelmében tilos a kivitelen mellett a csirkék és a tojások országin belüli szállítása is. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kór, a H7-es vírus okozta betegség ugyan az emberre nézve ártalmatlan, ám az emberek közötti érintkezés útján is terjed.

Hollandiában február vége óta küzdenek a kórral és bár 11 millió állatot vágtak le, még mindig találnak új fertőzési eseteket. Hollandiában napi 2 millió euróra becsülik a fertőzés miatt a baromfiszektort ért károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik