Belföld

Szlovénia visszavonta a sertéshús CEFTA-kedvezményét

A szlovén kormány piaczavarásra való hivatkozással 2003. április 15-i, azonnali hatállyal visszavonta a magyar élősertés és sertéshús eddigi, Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) kedvezményes beviteli vámjait.

A Külügyminisztérium kedden az MTI-t közleményben tájékoztatta arról, hogy e termékek ezentúl húsfajtától függően kilogrammonként csak további 82-134 szlovén tolár közötti kiegyenlítő értékvám mellett vihetők be Szlovéniába.

A külügyi tárca a szlovén lépést indokolatlannak tartja, annak azonnali visszavonását követeli és ellenintézkedés meghozatalát helyezte kilátásba – áll a közleményben. A közlemény szerint Ausztria után Magyarország a második legnagyobb sertéshús szállító Szlovéniába.

A magyar élősertés-kivitel 2002-ben 136 tonna volt, míg 2001-ben nem szállított Magyarország élősertést Szlovéniába. A sertéshús kivitele a 2001-ben mért 8200 tonnáról 2002-ben 6148 tonnára csökkent. Az idei év első két hónapjában élősertésből 17 tonnát, sertéshúsból 788 tonnát exportált Magyarország Szlovéniába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik