Belföld

Rendkívüli OPEC-értekezlet

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) április 24-én Bécsben rendkívüli értekezletet tart, amelyen a termeléscsökkentés lehetőségét vitatják meg - erősítette meg kedden az olajkartell szóvivője Londonban, eloszlatva ezzel az időpont körüli bizonytalanságokat.

Az értekezlet összehívását az olajárak egy hónapon belül 30 százalékos csökkenése miatt az OPEC elnöke javasolta. Az OPEC attól tart, hogy a nyersolaj ára hordónként 20 dollár alá eshet a második negyedévben, amikor az időjárás jobbra fordultával a kereslet általában napi 2 millió hordóval mérséklődik. Az olajkartell ez idő szerint napi 2 millió hordóval termel többet a hivatalosan megállapított napi 24,5 millió hordós kvótánál a kieső venezuelai, nigériai és iraki olaj pótlására.

Az Irak elleni háború kezdete előtt az olaj ára hordónként 33 dollár fölé emelkedett azokra a félelmekre, hogy megszakadhat a térségből az olajszállítás. Az OPEC hétféle olajból számított árkosara hétfőn 25,35 dollár volt. Február közepén az OPEC-olaj még hordónként 32 dollárba került.

Kedden kora délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusi szállításra hordónként 24,72 Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 13 centtel kevesebb a hétfő estinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik