Belföld

Megnyílt az Első Lakáshitel Kft. budapesti irodája

Megnyitotta első irodáját Magyarországon az Első Lakáshitel Szolgáltató (Ella) Kft., amely a Földhitel- és Jelzálog Bank (FHB), valamint az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet partnereként lakáshitelek értékesítésével foglalkozik.

Az Ella a hitelek ügyintézését, szervezését, feldolgozását hivatott elősegíteni. Nem véletlen, hogy első irodájuk a Váci úton, az FHB épületével szemben nyílt meg, hiszen ezzel a pénzintézettel szoros együttműködést akarnak kialakítani.

Az Ella Kft. természetesen nem végez hitelműveleteket, hiszen a kft.-ként működő cég a szervezésben működik közre. Bár az első irodát csak kedden nyitották, már eddig is 2,8 milliárd forint értékű lakáshitel kihelyezésében működött közre a vállalat. Az átlagos hitelösszeg 4,6 millió forint volt.

Nigel P. Williams, az Ellát 2002 decemberében megvásárló Emerging Europe Capital Investors Befektetési Alap (EECI) képviselője szerint a jelzálog alapú lakáshitelezésben Magyarországon is jelentő szerepet fognak betölteni a hitelnyújtó bankok és a hitelfelvevő lakosság közötti kapcsolatfelvételt, valamint a banki hitelfeldolgozást megkönnyítő értékesítés-szervező cégek.

Az Ella adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 80-100 ezer lakáshitelt értékesítenek. A következő években ez a szám több, mint 300 ezerre növekedhet a cég becslése szerint. Az Ella rendelkezésére álló tőke mintegy 1,5 milliárd forint, s a cég információink szerint hamarosan újabb irodákat tervez megnyitni. Budapestre és környékére koncentrál majd a vállalkozás a hitelszervezést illetően.

Az EECI egy 94,4 millió dolláros private equity fund, vagyis befektetési alap, amely Közép-Kelet-Európára koncentrál. A cég befektetési célpontjai között van Lengyelország, Magyarország és Észtország. Lengyelországban az egyik legnagyobb mobiltelefon-disztribútorban, a Modexben érdekeltek, Magyarországon a Szikra Lapnyomdát is magába foglaló Láng Holdingban részesek, Észtországban pedig egy kábeltévében vásároltak tulajdont.

Az EECI tulajdonosai az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a DuPont Capital Management Corporation, a kanadai Caisse de Depot et Placemnet du Québec Capital International, az amerikai State Street Bank & Trust Company.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik