Belföld

Megint az MFB alá kerül a román befektetések miatt veszteséges Corvinus

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a tulajdonos gazdasági miniszter határozata alapján 7,5 milliárd forintos tőkeemeléssel 73,85 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Rt.-ben - jelentette be kedden az MFB.

Mint László Boglár, az MFB kommunikációs igazgatója az Econewsnak elmondta, a fejlesztési banknak a tőke egyik felét nyolc napon belül, másik felét egy éven belül kell a társaság rendelkezésére bocsátania. Az MFB a tulajdonosi jogokat a tőke befizetésének mértékében gyakorolja, vagyis a második tőkerész befizetéséig 58,54 százalékban.

A Corvinus Rt. jegyzett tőkéje a névértéken végrehajtott tőkeemelés révén 2,656 milliárdról 10,056 milliárd forintra nőtt. A társaságot 1997-ben, 1 milliárd forintos jegyzett tőkével alapították azért, hogy pénzügyi befektetőként segítse a magyar vállalatok környező országokba történő befektetéseit.

A cég az exit módjáról előre megállapodik a partnerekkel. 2001-ig az MFB volt a Corvinus fő tulajdonosa, akkor azonban egy kormányhatározat nyomán az Eximbank Rt.-hez került át. A mostani tőkeemelés következtében az Econews számításai szerint az Eximbank részesedése 84,54 százalékról 22,11 százalékra csökkent. A Corvinusban a Gazdasági Minisztériumnak (1,96 százalék),az Oktatási Minisztériumnak (1,96 százalék), továbbá a Mehib Rt.-nek (0,12 százalék)van még kisebb részesedése.

A Corvinus Rt. a tavalyi évet 210 millió forint üzemi és 150 millió forint adózott veszteséggel zárta. A veszteséget döntően az okozta, hogy a társaság portfoliójának döntő része romániai vállalatokban testesül meg, a román lej pedig jelentősen leértékelődött a múlt évben. A társaság a jövőben diverzifikáltabb befektetési portfoliót alakít ki, több ország felé nyit, s a kockázatot továbbra is megosztja – mondta László Boglár.

A Corvinus április 15-én megtartott évi rendes közgyűlésén a tulajdonosi változás nyomán személycserékre került sor az igazgatóságban és a felügyelő bizottságban is.

Az új többségi tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. tájékoztatása szerint az igazgatóság és az fb létszáma nem, csupán összetétele változott.

A személycserékre a testületekben az új tulajdonos tőkeerejének megfelelő képviselete biztosításáért volt szükség. Az igazgatóság tagja lett Lex Zoltán, Reményi Zoltán, Pócs János, Tóthné Potsubay Nóra, Marosi György, Szeredi Pál, Magyari József. A felügyelő bizottság tagja lett Merfelsz Gábor, Mosonyi Katalin, Tóth Csaba, Tóth István, Aladics Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik