Belföld

Az EU erkölcsi értékrendje miatt aggódik néhány csatlakozó

Az Európai Unió erkölcsi értékeinek kiterjesztése aggasztja a 2004-ben csatlakozó országok egy részét. Miután tavaly decemberben Málta az abortusz kapcsán fogadtatott el egy különleges szabályozást, Szlovákiában és Lengyelországban is hasonló természetű viták alakultak ki.

Egy kiegészítő záradékkal a szlovákok eredetileg azt kívánták elkerülni, hogy az uniós jogszabályok bármiféle módon hatálytalanítsák az ország erkölcsi jogrendszerét – a szlovák parlament viszont elutasította a kezdeményezést. A javasolt záradék alapján Szlovákiának jogában állt volna hatálytalanítani az abortuszt és az euthanáziát szabályozó uniós törvénykezést, s teljes befolyást szerettek volna a családvédelem és házasság szabályozása terén is.

Mint ismeretes, a lengyel kormány januárban, egyházi nyomásra úgy döntött, hogy nem kötelező jellegű, egyoldalú “erkölcsi nyilatkozatot” kapcsol a csatlakozási szerződéshez. Ebben deklarálta, hogy az EU-szerződés tartalma, valamint a szerződést kiegészítő vagy módosító további megállapodások “nem akadályozzák meg a lengyel államot abban, hogy erkölcsi kérdésekben, illetve az emberélet védelméhez kapcsolódó kérdésekben eljárjon”.

A jobbközép ellenzéki csoportok kezdeményezésére a napokban a lengyel parlament alsóházában, a Szejmben ismét terítékre került a kérdés, ráadásul két indítvány is született a lengyel erkölcsi értékek megőrzése érdekében.

Az egyik változat szerint a Szejm kijelenti, hogy a nemzetközi jogszabályok nem korlátozhatják “a társadalmi élet erkölcsi rendjét, a család intézményét, a házasságot és az oktatást, valamint az élet védelmét szabályozó lengyel törvénykezést”. Az állásfoglalás deklaratív, tehát nem törvény-jellegű volna.

A második javaslat a Törvény és Igazság Pártjának (PiS) kezdeményezése nyomán született, és sürgeti a lengyel kormányt, hogy a jelenlegi nyilatkozat helyett kötelező érvényű szabályozással biztosítsa az erkölcsi szféra sérthetetlenségét.

Marek Borowski, a lengyel alsóház szóvivője egy nyilatkozatban hangsúlyozta: semmiféle nyilatkozat nem szükséges, ugyanis ezen a területen az uniós törvények nem érvényesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik