Belföld

Elindult Athénba a “hét vezér”

Elutazott Budapestről a Magyar Köztársaságot képviselő delegáció, amelynek vezetői holnap délután Athénban aláírják az Európai Unió csatlakozási dokumentumait. Magyarország képviseletében Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter írja alá a Csatlakozási Szerződést és a jegyzőkönyvet.

Az aláírási ünnepségen az aláírók mellett, az Attalos Stoa épületében jelen lesz Mádl Ferenc köztársasági elnök, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnök. A delegáció többi tagja a Zappion Központban követi a ceremóniát.

Az eseményen 28 ország képviselője lesz jelen (15 jelenlegi EU-tagállam, 10 tagjelölt, valamint Bulgária, Románia, Törökország). Az új és régi tagok beszédei az uniós protokoll szerinti sorrendben történnek, Magyarország tizenötödikként szólal meg.

Medgyessy Péter beszédét követően a kormányfő és a külügyminiszter aláírják a dokumentumokat. A ceremónia végén zárszót mond Pat Cox, az Európai Parlament elnöke és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik