Belföld

Eladná a Buszeszt osztrák tulajdonosa

Az osztrák Mautner Markhof családi tulajdonban lévő élelmiszeripari vállalat folytatja érdekeltségeinek értékesítését. Fő üzletágának elmúlt évi értékesítését követően a bajor Develey mustárgyárnak, most a Lesaffre élesztő gyárban tartott tíz százalékos, valamint a Bioquelle GmbH-ban tartott 25 százalékos részesedés eladása került sorra.

Az eladásra szánt érdekeltségek listáján szerepel a 100 százalékos tulajdonban lévő magyar Buszesz, valamint a lengyel Matmar-Comindex. Mindkét vállalat hosszas veszteséges periódust követően 2002-ben ért el első alkalommal pozitív működési eredményt. Értékesítésre kerül még a svájci Kolanda AG is.

A Mautner Markhof 2002-es eredményén nagyot lendített a Develey üzlet. Elsősorban ennek az egyszeri rendkívüli tételnek köszönhetően emelkedett meg az éves nyereség 2 millióról 7 millió euróra, miután a Develey-nek átadott üzletág 11,9 millió euró bevételt hozott.

Az üzemi eredmény azonban veszteséget mutatott 2002-ben, mégpedig az előző évi egymillió euróval szemben hárommillió eurót. A pénzügyi eredmény négymillió pozitívumból egymillió euró veszteségbe fordult. Az adó előtti eredmény hárommillió euró plusz után négymillió euró veszteség lett. A csoport értékesítési árbevétele 72 millió euróról 28 millió euróra zuhant az elmúlt évben az üzleti érdekeltségek eladása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik