Belföld

A bolgárok az OTP-ről érdeklődtek a PSZÁF-nél

A bolgár DSK Bank eladását vezénylő Bank Konszolidációs Társaság információkat kért és kapott hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletétől az OTP Bank Rt-ről.

Az MTI értesülését megerősítve kedden a PSZÁF arról
tájékoztatta az MTI-t, hogy a bolgár DSK Bank pályázatára beadott OTP-ajánlattal összefüggésben felügyeleti vonatkozású kérdéseket tettek fel a magyar pénzintézettel kapcsolatban. A kérdésekre a PSZÁF tényszerű válaszokat adott, amellyel egyben cáfolta is a bolgár sajtó egy részében megjelent negatív sajtóhíreket.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szombaton az MTI-nek adott nyilatkozatában visszautasította azokat a néhány bulvár jellegű bolgár napilapban megjelent értesüléseket, amelyek megkérdőjelezték az OTP Bank vásárlói képességét, illetve tulajdonosi hátterét.

A vádaskodások minden alapot nélkülöznek, hiszen az OTP Bank pénzügyileg rendkívül stabil, eddig inkább azzal kapcsolatban hangzottak el kritikák, hogy az OTP Bank túltőkésített. A megajánlott 311 millió eurós vételár a DSK Bankra az OTP Bank éves adózott nyereségének a másfélszeresét sem éri el – tette hozzá Csányi Sándor.

Az OTP Bank vezetői többször is hangsúlyozták, hogy pozitív döntésre számítanak, az OTP-vel írják majd alá a szerződést a DSK megvételéről. A bolgár Bank Konszolidációs Társaság képviselői korábban számos nyilatkozatban beszéltek arról, hogy a vételár lesz a döntő szempont a vevő kiválasztásánál, s legkésőbb keddre ígérték a döntés kihirdetését.

Az ajánlatok múlt hét csütörtöki felbontása, illetve váratlan pénteki közzététele óta – az Erste 293 millió eurós vételárat jelölt meg – a bolgár illetékesek egyre inkább a vételi ajánlatok egyéb elemeinek fontosságát hangsúlyozzák. Milen Velcsev pénzügyminiszter hétfőn a BKK igazgatóságának ülését követően már nem kívánt kötelezettséget vállalni a döntés napját illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik