Belföld

Amerika bázist akar Kolozs megyében is?

Románia a jövőben úgy amerikai, mint ahogy NATO katonai bázisoknak is helyet adhat, tekintettel a geostratégiai helyzetére és a rendelkezésre bocsájtott létesítményekre - írja az Evenimentul Ziléei című bukaresti lap. Állítólag a „Mihail Kogălniceanu", a Topraisar (Konstanca megye), Temesgyarmat (Temes megye), Otopeni Militar (Bukarest), Aranyosgyéres (Kolozs megye) és Feteşti (Ialomiţa megye) katonai egységek képezik a tárgyalások tárgyát.

Az Észak-Atlanti Szövetséghez való csatlakozás kellős közepén Románia már azon országok listáján szerepel, ahova áthelyezhetnek katonai bázisokat Nyugat-Európából. Magas rangú katonai források az Evenimentul Zilei-nek kijelentették, hogy bizonyos szinten már folyik a párbeszéd e témában és egyaránt szó van amerikai, de NATO-bázisokról is.

Különösen az amerikai, de a NATO-bázisok áthelyezése egy olyan ügy, melyről sok szó esett az utóbbi időben. „A Szövetség bármely tagországa akarja, hogy a területén legyen egy NATO-parancsnokság, vagy bázis”, mondták magas rangú tisztek a SHAPE-ből (az Európai Szövetséges Erők Parancsnoksága), melynek székhelye a belgiumi Monsban van.

A tisztségviselők azonban megjegyezték, hogy legalábbis ami a NATO-t illeti, konszenzus kell legyen az összes tagország szintjén. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, George Cristian Maior szerint, aki Románia társtárgyalója a NATO-ban, „a csatlakozásra jelölt hét ország közül, hazánk az elsők között van, ami a katonai és stratégiai fontosságot illeti”.

Románia már benyújtott egy „Host Nation Support” című katalógust arról, milyen létesítményeket ajánl fel gazdaországként. Bár a katalógus bizalmas jellegű, az „Evenimentul Zilei”-nek sikerült több részletet megtudnia a román fél javaslatairól.

Mivel az Egyesült Államokat különösen Konstanca vidéke érdekli, mely a Fekete-tenger mellett található. a „Mihail Kogălniceanu” légibázis szerepel a listán és a források azt állítják, nagyon valószínű, hogy amerikai bázissá válik. Az amerikaiak által számba vett másik bázis a Topraisar (Konstanca megye), melyet a temesgyarmati (Temes megye), az Otopeni-Militar (Bukarest), a Feteşti-i (Ialomiţa megye) és az aranyosgyéresi (Kolozs megye) követ, melyeket szintén rendelkezésre bocsájtanának. Kiképzőbázisként szerepel a listán Babadag, Nagysink (Brassó megye) és Smîrdan.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik