Belföld

Az Ab előtt az új agrártörvény?

Az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak élelmiszer-érdekképviseletek, ha az FVM nem kezdeményezi az agrárrendtartási törvény módosítását - írja a Világgazdaság.

Kifogásolják, hogy a 30 napban maximált fizetési határidő a sörre és az alkoholtermékekre nem terjed ki. Ezek kereskedelmi forgási sebessége lassabb, indokol a tárca. Az iparági kifogások miatt viszont az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) már a törvény parlamenti elfogadása után Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz fordult, hogy a jogszabályt ne hirdesse ki, tudtuk meg Piros Lászlótól, az Éfosz főtitkárától. A törvény végül március 27-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és április 4-én lépett hatályba.

Az érdekképviselet számításai szerint a 30 napos maximális fizetési határidő összességében akár évi 200 milliárd forinttal is csökkenthette volna az iparági kölcsöntőke mennyiségét, ha e rendelkezés a szeszes italokat, a sörféléket és a dohánygyártmányokat is érinti. Ezek nélkül viszont a feldolgozói kölcsöntőke-megtakarítás „csak” 80-90 milliárdos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik