Belföld

Vége a német legendának? – csődbe ment a Grundig

admin

2003. 04. 14. 16:49

A Fairchild Dornier repülőgépgyár, a Kirch médiacsoport és a Philip Holzmann építőipari társaság után újabb nagy német cég szűnhet meg. Az egykor legnagyobb európai rádiógyár, a Grundig hétfőn csődvédelmet kért.

Európa egyik legjobban ismert elektronikai márkája – talán csak a Philips és a Thomson volt ennél jobban ismert – a megszűnés határán lebeg. Csődvédelmet kért ugyanis a német Grundig televíziógyár, amely régóta küszködött a fennmaradásért. A német Handelsblatt szerint a hitelező bankok döntöttek úgy, hogy tovább nem finanszírozzák a társaság veszteségeit.

A Grundig története

Max Grundig ötven évvel ezelőtt alapította a vállalatot, az elemekből összeállítható Heinzelmann rádióval vetette meg a családi vállalkozásból világméretű konszernné nőtt Grundig alapját – írja az MTI-Eco. Az ötvenes években e rádióból 500 ezret értékesítettek, ami a Heinzelmannt a háború utáni évek slágertermékévé tette. A Grundig gyártott először színestévét Németországban. 1979-ben, a cég történetének egyik legjobb, egyben utolsó jó évében a Grundig 38 ezer embert foglalkoztatott harminc hazai és külföldi gyártótelepén, ám azután részben a távol-keleti versenytársakhoz képest magas árai miatt veszteségessé vált. A nyolcvanas években emiatt foglalkoztatottak ezreitől volt kénytelen megválni, mígnem a Philips vette át 1984-ben a cég feletti irányítást, Max Grundig pedig visszavonult az üzleti életből. A holland óriásvállalat sem tudta azonban felszínen tartani a német gyártót, így az 1997-től egy bankkonzorcium tulajdonába ment át. 2000-ben a cég részvényeinek 89 százaléka Anton Kathrein rosenheimi antennagyártó kezébe került, aki tőkeerős partner
keresésébe fogott – sikertelenül.

A BBC elemzői szerint a termékek magas ára okozta a cég pénzügyi nehézségeit, hiszen hiába gyártott magas minőségű termékeket (tévéket, rádiókat, videókat és DVD-ket), azok nem bírták az elektronikai piacon mindig is érvényesülő rendkívüli árversenyt.

A cég ekkoriban megpróbált néhány tevékenységet más országokba – így Magyarországra és Törökországba helyezni, hogy gazdaságosabbá tegye termelését. Ez azonban nem bizonyult tartósan sikeresnek, és folyamatos elbocsátások révén a nyolcvanas évekbeli 40 ezerről a mostani 3500-ra építette le munkavállalóinak számát. (Csakhamar Magyarországon is felhagytak a gyártással, s mára nálunk is csupán kereskedelmi tevékenységet folytat a Grundig képviselete.)

A Grundig már korábban tárgyalásokat kezdett két „mentőangyallal”, a tajvani Sampo, illetve a török Beko csoporttal. Sem a tajvani, sem a török cég nem tartozik a világpiac meghatározó szereplői közé, mégis sokan bíztak abban, hogy a német konszernt megmenthetik. Az álom azonban nem vált valóra, a tárgyalások zsákutcába jutottak mind a távol-keleti, mind pedig a török céggel. A törökök éppen az elmúlt héten léptek vissza végleg a tárgyalásoktól, amelyektől a Grundig a megmenekülését várta.

A Grundigot 1945-ben alapították és sokáig szimbóluma volt a német újjáépítésnek, a német gazdasági csodának, amely a második világháború után bekövetkezett. Egykor a kontinens legnagyobb rádiógyártója volt a cég – jegyzi meg a Financial Times. Ugyanakkor már a kilencvenes évek közepétől sokasodtak a gomolyfelhők a cég fölött. A vállalatot 1996-ban leválasztották a Philips konszernről, amely sokáig birtokolta a társaságot, ezzel megrendült a cég pénzügyi háttere.

A mostani csődbejelentés mindennek – a Sampóval, illetve a Bekóval folytatott tárgyalások eredménytelenségének – köszönhető. A Grundignak jelenleg öt gyára van, kettő Németországban, egy Nagy-Britanniában, egy Portugáliában, egy pedig Ausztriában. A Grundig még mindig 3500 embert foglalkoztat, az ő sorsuk – akárcsak a gyáraké – teljesen bizonytalan.

A BBC adatai szerint a Grundig 2001-ben 150 millió eurós veszteséget termelt, miközben forgalma 1,5 milliárd eurót tett ki. Az MTI-Eco szerint a Grundig tavaly már csak 1,2 milliárd eurós forgalmat ért el, vesztesége viszont némileg csökkent, 75 millió euró volt.

A Financial Times megjegyzi, hogy a Grundig csődje nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó a nagy német vállalatok sorában. Az utóbbi években az építőipari óriás, a Philipp Holzmann szűnt meg, majd a repülőgépgyártó Fairchild Dornier menekült csődbe, s ugyancsak viszonylag friss esemény volt a Kirch médiacsoport összeomlása is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.