Belföld

Újjáépítés Irakban – az ENSZ nélkül

Noha a világszervezet pontos szerepe Irak újjáépítésében még mindig nem teljesen világos, az eldöntöttnek látszik, hogy egy sor európai ország ellenkezése dacára sem az ENSZ fogja menedzselni az arab ország helyreállítását. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ugyanakkor mindenképpen egy új ENSZ BT-határozattal akarja legitimálni az új iraki rendet.

Amerika a múlt héten minden eddiginél világosabbá tette, hogy noha nem áll szándékában kizárni az ENSZ-t Irak helyreállításából, a folyamatot nem is akarja teljes egészében a világszervezet kezébe helyezni. “Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szoros ellenőrzése alatt fogja tartani az ország fizikai és politikai újjáépítését” – erősítette meg Colin Powell amerikai külügyminiszter a Los Angeles Timesnak adott interjújában csütörtökön. “Teljesen helytelen az az elképzelés, hogy miután megtettük mindazt amit megtettünk és felszabadítottuk Irakot, most majd egyszerűen félreállunk és az ENSZ BT-é lesz a teljes felelősség. Miután ennyi politikai és anyagi tőkét fektettünk ebbe a vállalkozásba, és ennyi vért áldoztunk, mindenképpen miénk lesz a vezető szerep” – mondta Powell.

A kérdés már a harcok megkezdése óta éket vert Washington és számos európai főváros közé. Amerika maga akarja lemenedzselni Irak helyreállítását, míg Franciaország, Németország és Oroszország teljesen az ENSZ kezébe helyeznék a folyamatot. Utóbbi három állam vezetője múlt heti szentpétervári találkozóját követően megerősítette, hogy csakis a világszervezet irányíthatja az ország újjáépítését.

A britek szokás szerint valahol félúton helyezkednek el, noha úgy tűnik, hogy Tony Blair kormányfő nagyjából-egészében elfogadta az amerikaiak érvelését, és megelégszik azzal, ha az iraki rekonstrukciót valamilyen módon ENSZ-keretek közé helyezik, anélkül, hogy a világszervezeté lenne az effektív irányítás joga. Ennek megfelelően az britek és az amerikaiak máris megkezdték a tapogatózást, hogyan lehetne egy új ENSZ BT-határozattal legitimálni az új iraki rendet. Másrészt amerikai vezetők a múlt héten megerősítették, hogy a humanitárius segítségnyújtásban nagyon is számítanak a világszervezetre.

Új ENSZ-határozatra egyébként azért is szükség van, mert sokan csak abban az esetben hajlandóak támogatást adni Irak rendbeszedéséhez, ha létezik nemzetközi jogi legitimáció. Az újjáépítésben hosszútávon várhatóan kulcsszerepet játszó Világbank például már jelezte, hogy mindenképpen az ENSZ keretein belül akar dolgozni, és pénteken 24 fejlődő ország – köztük Mexikó, India és egy sor muszlim ország – is kijelentette, hogy a bank és testvérszervezete, a Nemzetközi Valutaalap, csak egy ENSZ-határozatnak megfelelően szállhatnak be a rekonstrukcióba.

A fent ismertetett Powell-interjúval párhuzamosan Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes – akit az Irak elleni háború értelmi szerzőjének tartanak – az eddigieknél jóval részletesebben vázolta fel Irak általa elképzelt jövőjét. Egy volt amerikai tábornok, Jay Garner fogja irányítani az átmeneti, újjáépítésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős szervet, az ORHA-t (Office for Reconstruction and Humanitarian Assistance). Ennek a feladata lesz, hogy az állam legalapvetőbb funkcióit ellássa, például megoldja a vízellátás helyreállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik