Belföld

A bolgár kormány elhalasztotta a döntést a DSK bankról

A bolgár kormány hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a DSK bank vevőjének kiválasztásáról hozandó döntését.

Az ajánlattételre megszabott múlt heti határidőig két pályázó, az OTP Bank Rt. és az osztrák Erste Bank tett a várakozásokat felülmúló ajánlatot, az OTP 311 millió eurót, az Erste Bank pedig 293 milliót ajánlott a második legnagyobb bolgár bank megszerzéséért. Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter legalább 235 millió eurós ajánlatokra számított.

A szófiai kormány Bank Konszolidációs Társasága (BCC)pénteken arra kérte az ajánlattevőket, hogy ajánlatuk egyes pontjait tisztázzák, illetve még a hét végén változtassanak egyes feltételeken. Eredetileg úgy tervezték, hogy még a BCC hétfőn, vagy kedden nyertest hirdet, de Velcsev a BCC igazgatótanácsának hétfői ülése után közölte: “a két bank komoly engedményeket tett, de nem tisztáztuk még kellőképpen az ajánlatok valamennyi részletét, emiatt nem tudunk döntést hozni”. Azt azonban nem említette, hogy a BCC mikor fog dönteni.

A bolgár DSK bankra tett magyar és osztrák ajánlat egyaránt messze meghaladja a bolgár kormány reményeit, de a magasabb ár nem ügydöntő tényező, és nem jelent automatikus győzelmet a többet kínáló számára – mondta a bolgár pénzügyminisztérium szóvivője még pénteken. Az OTP árajánlatáról Wolf László, az OTP Bank tranzakcióért felelős vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére szintén pénteken mondta el, hogy ötéves periódusra vetített, minden részletre kiterjedő, megtérülési modellszámítások alapozták meg a DSK-ra tett 311 millió eurós árajánlatot. Szerinte ez az ár a bolgár bank mutatóit, kedvező növekedési kilátásait figyelembe véve értékarányos ár. A DSK megvásárlását az OTP Bank vezetése a regionális terjeszkedés egyik fő lehetőségének, a banki növekedés és a hosszú távú értékteremtés egyik eszközének tekinti – tette hozzá.

A DSK Bank a második legnagyobb bolgár kereskedelmi bank. Mérlegfőösszege (2,036 milliárd leva) szerinti piaci részesedése 13 százalék a 35 bankot számláló bolgár piacon. A lakossági betétállomány (1,4 milliárd leva) tekintetében viszont csaknem 60 százalékos piaci részesedést tudhat magának. A DSK privatizációját decemberben hirdették meg. Az első körben három hitelintézet, az OTP Bank, az osztrák Erste és a görög Pireus bank tett – akkor még nem kötelező érvényű ajánlatot. Utóbb azonban a görög bank – lapértesülések szerint a beadási határidő előtt fél órával – úgy döntött, hogy nem vesz részt a további versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik