Belföld

2004 előtt nem lesz olaj az Adria vezetékben

Bár a Barátság, valamint az Adria olajvezeték közötti összeköttetés létrehozására a korábbi tervek szerint idén került volna sor, a projekt a résztvevők számos észrevétele miatt halasztást szenved és az olajfolyam a vezetéken legkorábban 2004-ben indulhat meg.

Ezt a szállításban közreműködő orosz nagyvállalat, a Transznyeft elnökhelyettese nyilatkozta a hét végén. Konkrétan megnevezte a Horvátország által támasztott környezetvédelmi kifogásokat, az Ukrajna által felvetett problémákra azonban nem tért ki. Utóbbi ország szakértői orosz partnereikkel a héten találkoznak az ügyben – írja az Interfax hírügynökség.

A Barátság-Adria vezetéken szállított olaj a horvátországi Omisalj olajkikötőjébe jutna, itt még beruházásokat kell végrehajtani az orosz olaj exportálásához. A vezetéken szállított olaj mennyiségét évente 5 millió tonnával növelnék. A projekt igazodik azon a tervekbe, hogy Oroszország egyre nagyobb szeletet vegyen át az olajexportból a közel-keleti szállítókkal szemben, csökkentve a tőlük való piaci függőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik