Belföld

Irak adóssága 120 milliárd dollár

Becslések szerint Irak adósságállománya 120 milliárd dollár körül mozog. Bagdad Kuvait lerohanása előtt szüntette be a törlesztést.

Irak adósságállománya a becslések szerint 120 milliárd dollár körül mozog, amelyből 72 milliárd a tőketartozás, a fennmaradó rész pedig a kamatteher. Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt szüntette be az adósságtörlesztést, elsősorban Kuvaittal szemben, amely Szaúd- Arábia után Bagdad legnagyobb hitelezője volt.

Az adósságkérdésekkel foglalkozó brit Exotix társaság szerint az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett.

Más források is hasonló nagyságrendűre teszik az iraki adósságokat. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének iraki újjáépítési projekt-vezetője szerint a tartozások 127 milliárd dollárra rúgnak, amiből 47 milliárd a felhalmozott kamattartozás.

Az Arabian Magazin című lap szerint Iraknak Szaud-Arábiával szemben 25 milliárd dollár a teljes tartozása, Kuvaittal szemben 12,5 milliárd, az Egyesült Arab Emirátusokkal és más sejkségekkel szemben 17,5 milliárd. Az ország Oroszországnak és Franciaországnak mintegy 8-8 milliárddal tartozik, míg a Párizsi Klub további tagjaival szembeni tartozás 9,5 milliárd dollár körül mozog.

A Világbank sokkal óvatosabb az iraki tartozások mértékének megállapításakor, semmilyen adatot nem tett erről közzé, jóllehet a világ minden részéről rendelkezik vonatkozó statisztikával. Mindenesetre a nemzetközi pénzügyi szervezetek, a Világbank mellett a Nemzetközi Valutalap is csak kis mértékben rendelkezik iraki kintlevőséggel. Az IMF hitelállománya néhány százmillió dollárra tehető.

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtökön azt vetette fel, hogy Franciaország, Oroszország és Németország engedje el az iraki adósságokat, hogy ezzel járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez.

Ajánlott videó