Belföld

Súlyos büntetés a francia gazdáknak

Több városra kiterjedő tüntetéseken tiltakoztak a francia gazdálkodók az Európai Unió által kirótt hatalmas büntetés ellen. A francia mezőgazdasági szervezeteknek 16,7 millió eurót kell fizetniük amiatt, hogy a kergemarhakór idején törvénytelenül szabályozták a marhahús árát.

Franciaország legjelentősebb mezőgazdasági csoportosulása, az FNSEA és további öt szervezet kemény büntetést kénytelen fizetni amiatt, hogy 2001-ben titkos egyezséget kötöttek a marhahús minimális árának megállapításáról és az importáru kizárásáról.

Emiatt az Európai Bizottság párizsi irodája előtt a napokban tüntetés volt, Franciaország keleti részében pedig hét útblokádot alakítottak ki, több órán át gátolva a teherforgalmat. A párizsihoz hasonló tüntetésekre Franciaország más városaiban is sor került (Auch, Avignon, Cahors, Foix. Rodez), s a tiltakozók további akciókat ígérnek.


 

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.