Belföld

Az EU az irakiaknak 9,5 millió, a palesztinoknak 15 millió eurós segélyt szavazott meg

Az Európai Bizottság szerdán 9,5 millió eurót különített el az Irakban működő humanitárius segélyszervezetek támogatására.

Ez az összeg annak a 21 millió eurós azonnali segélykeretnek a része, amelyet a bizottság március 20-i ülésén hagyott jóvá az iraki háború áldozatai és károsultjai javára.

A bizottság humanitárius segélyirodája 5 millió eurót utal át a nemzetközi vöröskeresztnek élelmiszer, gyógyászati eszközök, víztisztító berendezések vásárlására. Ez a segély főleg a harcok dúlta térségekben segít javítani hárommillió iraki életkörülményeit. Az ENSZ gyermeksegély szervezete, az UNICEF 2 millió eurót kap az EU-tól ivóvíz szállításra, kórházak és egészségvédelmi központok alapvető szükségleteinek fedezésére.

A Care szervezet Bagdad térségében készül másfél millió eurós EU-segéllyel ivóvízhez juttatni 30 ezer embert. Két másik szervezet fél-félmillió eurós támogatásban részesül.

Jut segély a palesztinoknak is

A bizottság 15 millió eurós pótlólagos segélyt szavazott meg a közel-keleti válság palesztin áldozatainak támogatására. Az összegből élelmiszert, gyógyszert, ivóvizet és fertőtlenítő szereket juttatnak el a legrosszabb helyzetben levő palesztinokhoz a Jordán nyugati partján, a Gázai övezetben, Jordániában, Libanonban és Szíriában.

Az EU támogatását az ENSZ palesztinai segélyügynöksége, az élelmezési világprogram, a nemzetközi vöröskereszt és különböző civil szervezetek révén juttatják el a rászorulókhoz. Ezzel a döntéssel mintegy 100 millió euróra emelkedik az a támogatás, amelyet az EU a második palesztin népfelkelés 2000. szeptemberi kitörése óta nyújtott a térség lakosságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik