Belföld

Irak szerint kiverték a repülőtérről az amerikaiakat

Az iraki fegyveres erők kiverték az amerikai katonákat a bagdadi nemzetközi repülőtérről - jelentette be az iraki tájékoztatási minisztérium. Az amerikai szóvivő cáfolja a hírt.

A Reuters tudósítója olyan amerikai katonai forrásokat idézett, amelyek szerint a repülőtér változatlanul amerikai ellenőrzés alatt áll, jóllehet, az amerikai erőket valóban heves tüzérségi támadás érte.

„Bátor népünk Istenben bízva ki tudta verni a betolakodókat a Szaddám nemzetközi repülőtérről. A támadók katonáinktól gyűrűbe zárva jelenleg kis helyre szorultak össze Abu Graib kerületben – hangzik a minisztérium közleménye, amely így folytatódik: – Rakétával és tüzérséggel támadtuk az ellenség hadcsoportosításait. Az amerikaiak veszteségeket szenvedtek fegyverzetben és élőerőben. A harc addig folytatódik, amíg végleg ki nem szorítjuk őket”.

Az amerikai szóvivő cáfol

Cáfolta a katari szövetséges főparancsnokság amerikai szóvivője szombat délben az iraki tájékoztatási miniszter közlését arról, hogy az irakiak „összezúzták” a bagdadi repülőteret elfoglaló szövetséges erőket.

Mark Kitchens, a katari hadműveleti parancsnokság szóvivője a BBC tévének szinte azonnal cáfolta a közlést, mondván: meghívja a tájékoztatási minisztert, hogy „látogasson el” a repülőtér környékére, ha „kérdései merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ott vagyunk-e”. Az amerikai szóvivő teljes mértékben hamisnak nevezte asz-Szahaf azon kijelentését, hogy az irakiak kiűzték a szövetségeseket a fővárostól délnyugatra lévő repülőtérről.

Kitchens megerősítette, hogy amerikai harcoló alakulatok vannak Bagdad belvárosában. Hozzátette, hogy ezek az egységek időnként „valamelyes ellenállásba” ütköznek, de ezeket az ellenállási gócokat „az adott helyzetnek megfelelő módon” felszámolják. Hozzátette, hogy az amerikai erők a várost védő Köztársasági Gárda erőivel is harcérintkezésbe kerültek, de azt nem részletezte, hogy ezek az összecsapások is Bagdad belterületén voltak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik