Belföld

Méltányosság az esztergomi lakóknak

Egyetlen esztergomi laktanyalakás-tulajdonos sem kerül lehetetlen helyzetbe azért, mert az APEH visszaköveteli a jogtalanul igényelt állami támogatást – jelentette be szerdán László Csaba pénzügyminiszter -, de ehhez mindenkinek kérelmeznie kell, hogy méltányosságból engedjék a tartozást.

Lenkovics Barnabás ombudsman szerint viszont új lakásnak minősülnek a laktanyaotthonok, tehát tartozás sincs. A pénzügyi tárca 1999-ben két állásfoglalásban is figyelmeztette az érintetteket, hogy a laktanyákból kialakított lakások nem minősülnek újnak, így azok után nem jár szociálpolitikai támogatás és áfa-visszatérítés – közölte a Magyar Hírlap kérdésére László Csaba. A pénzügyminiszter szerint az eddigi vizsgálatok azt derítették ki, hogy bár a visszatérítésekre jogszabályellenesen került sor, a tulajdonosok jóhiszeműek voltak, mert a finanszírozó banktól, illetve a kivitelezőtől kapott tájékoztatás alapján kérték vissza az államtól a nekik járó összeget.

Az APEH elnökhelyettese, Varga Árpád kijelentette: az április végén lezáruló vizsgálatokat követően valamennyi érintettnek lehetősége lesz a tartozás elengedését kérni. A miniszter közölte azt is: hasonló módon kialakított lakásokkal kapcsolatban máshol ilyen probléma nem merült fel.

Ezzel szemben Haller Zoltán – aki 1997-ben, a laktanya értékesítésekor esztergomi önkormányzati képviselő volt – azt állítja: a város akkori polgármestere állásfoglalást kért a PM-től. “Határozottan emlékszem, hogy ez azt tartalmazta: az akkori jogszabályok szerint minden olyan ingatlan, amely nem szerepel a magyar lakáskataszterben (tehát nem lakásként van minősítve) átépítése, felújítása esetén új lakásnak minősül.”

A pal úgy tudja: az iratokat – amelyek az időközben lezajlott két kormányváltás és más átszervezések miatt elkeveredtek – pillanatnyilag nem találják.
Közben Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa úgy nyilatkozott, hogy új lakásoknak kell tekinteni a laktanyából kialakított otthonokat. Ebből következően a lakók nem tartoznak az államnak.

Ajánlott videó