Belföld

Mégsem lesz postássztrájk?

Közeledtek az álláspontok a postai dolgozó béremeléséről a vezérigazgatóság és a szakszervezetek tárgyalásain - írja a Magyar Hírlap. A posta hajlik arra, hogy némi módosítással elfogadja az érdekképviseletek ajánlatát, tehát hogy a kiskeresetűek bére emelkedjen jelentős mértékben.

Körvonalazódik a megállapodás a szakszervezetek és a Magyar Posta között. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató bizonyos módosításokkal elfogadja az érdekvédelmi szervezetek javaslatát, amely szerint csak a kiskeresetűek fizetését emelnék. Mint szerdán a lap beszámolt róla, a szakszervezetek a százezer forint alatt kereső postai alkalmazottak havi fizetését fix összeggel, körülbelül tízezer forinttal szeretnék emeltetni, ami átlagosan mintegy húszszázalékos bérnövekedést jelentene. Szeretnék azt is elérni, hogy a bérfelzárkóztatási program részeként további három százalékkal növekedjen a dolgozók illetménye. Ráadásként a kiskeresetűek az idei évtől már 13. havi fizetést is kapnának, ami az alapbérre vetítve 8-8,5 százalékos jövedelemgyarapodást jelentene.

A zárt ajtók mögött szerdán megtartott bértárgyalásokon állítólag a posta vezetése 15 százalék körüli béremelést volt hajlandó megadni a százezer forint alatt keresőknek, s nem zárkózik el a 13. havi fizetéstől sem. Vita egyelőre a bérfelzárkóztatási program “menetrendjével” kapcsolatban van. A lap értesülései szerint az öt érdekvédelmi szervezet késznek tűnik a munkáltató ajánlatát elfogadni. Ez azt jelenti, egyre valószínűbb, hogy nem lesz munkabeszüntetés, pedig a kézbesítők és a feldolgozók körében még mindig erős a sztrájkhangulat, mert az ígért növekedéssel is igen alacsonynak tartják bérüket, amely az esetleges 15 százalékos emeléssel még mindig csak megközelíti a nemzetgazdasági átlagot. A postánál jelenleg 24 ezer munkavállaló keres havonta hetvenezer forint alatt, miközben az országos átlagkereset 2002-ben 122 ezer 453 forint volt. A posta vezetése részéről tegnap nem kommentálták a tanácskozáson elhangzottakat. Közleményükben csak megerősítették, hogy tegnap is volt bértárgyalás, amelyen a társaságnál működő valamennyi érdekképviselet részt vett. Az érdekeltek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások lezárásáig nem nyilatkoznak. Ma tovább folytatják az egyeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik