Belföld

Bizonytalanság a világgazdaságban

Bár a Világbank némi erősödést jósol az idén Európának, a német gazdaság gyengélkedése eltolhatja a magyar gazdaság élénkülésének időpontját.

Wolfgang Clement német gazdasági miniszter pedig egyenesen úgy véli, hogy a fejlett országok gazdaságpolitikai vezetőinek a legrosszabb eshetőségre is fel kell készülniük, mivel az iraki konfliktus hatásai beláthatatlanok – írja a Világgazdaság.

A világgazdaság növekedési üteme a tavalyi 1,7-ről az idén 2,3 százalékra gyorsulhat – írja szerdán közzétett elemzésében a Világbank. A nemzetközi tőkemozgásokra összpontosító anyag szerzői ugyanis abból indulnak ki, hogy az iraki háború és minden egyéb kockázati tényező dacára adottak a globális élénkülés feltételei.

Más elemzők több forgatókönyvet is kidolgoztak: a Global Insight nevű amerikai tanácsadó cég például a legvalószínűbbnek tartott kéthónapos háború mellett (ami 2,8 százalékos globális növekedést tenne lehetővé) a konfliktus elhúzódását, illetve kiterjedését sem zárja ki.

A háború időtartama tehát kulcsfontosságú a gazdasági hatások megítélése szempontjából. A szakértők így jószerével csak abban értenek egyet, hogy a kilátások bizonytalanok, ami a német gazdasági miniszter állásfoglalását is érthetővé teszi.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik