Belföld

Átlépték a Tigrist és a 6-os úton vannak az amerikaiak

Az amerikai csapatok erőteljes és együttes támadást indítottak a bagdadi védővonalak ellen – írja a londoni The Times.

A szövetségesek immár az iraki Köztársasági Gárdával találták szemben magukat. A Gárdát az amerikaiak hevesen bombázzák, miközben a szárazföldi csapatok „biztosították” Kerbalát, a Bagdadtól 110 kilométerre lévő várost.

Az 1. amerikai tengerészgyalogos expedíciós hadtest a hírek szerint már átlépte a Tigris folyót, Bagdad felé nyomul – az NBC riportere szerint. Ezzel tulajdonképpen kikerülték Al-Kut városát, amely szintén délre van Bagdadtól, de az eddigi fő hadszíntértől, Nadzsaftól, Nasziríjától és Kerbalától keletre található. Al-Kut mgkerülésével, a Tigris átlépésével egyébként az amerikaiak a Bagdad felé tartó hato úton járnak.


Az amerikai csapatok közben a délnyugati fronton, az Eufrátesz mentén haladva bekerítették Kerbalát, a siíták egyik legszentebb városát. A településről kivezető utakat lezárták, és tovább törnek előre észak, Bagdad felé.


Az iraki tájékoztatási miniszter cáfolta, hogy az amerikaiak átlépték volna a Tigris folyót. Ugyanakkor az amerikaiak immár azt állítják, hogy szétverték a Köztársasági Gárda bagdadi hadosztályát. (Ez a hadosztály állítólag nem Bagdadnál, hanem Al-Kutnál tartózkodott korábban.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik