Belföld

Tesztfázisban a debreceni trolibuszprogram

Újabb trolibusz egyhónapos próbaüzeme kezdődött meg szerdán Debrecenben - jelentették be a helyi közlekedési vállalat vezetői és a trolibusz gyártói sajtótájékoztatón, a városházán.

Varga László, a debreceni önkormányzat városüzemeltetési főosztályának vezetője emlékeztetett rá, hogy a közeljövőben 20 trolibusz megvásárlására ír ki tendert a város tulajdonában lévő Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) Rt. Elmondása szerint a várhatóan meghívásos közbeszerzési eljárásra az év végén kerül sor, s a jövő év második felében, illetve 2005-ben 10-10 darab trolibusszal bővül a város járműparkja.

Emlékeztetett arra is, hogy korábban egy Skoda, majd egy Ikarus-KIPE autóbuszt ismerhetett meg a lakosság egy-egy hónapos próbaüzem keretében, most pedig megérkezett Debrecenbe a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. Ganz Solaris Trollino alacsony padlós trolibusza, amelyet ugyancsak egy hónapig tesztelnek a cívisvárosban. Székely Péter, a Transelektro vállalatcsoport elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: cégük termelésének 70-75 százalékát exportálja, járműveket és különböző járműelektronikai berendezéseket szállítanak külföldre.

Az rt. elnöke reményét fejezte ki, hogy egyre sikeresebbek lesznek a hazai piacokon is. Megítélése szerint a Ganz Solaris T 12 típusú trolibuszukkal meg tudnak felelni Debrecen elvárásainak is. Dunai Zoltán, a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. vezérigazgatója elmondta: cégük árbevétele tavaly csaknem 3 milliárd forint volt, az idén pedig várhatóan meghaladja a 8 milliárdot.

Tájékoztatása szerint a mérleg szerinti eredményük a tavalyi 43 millió forint után az idén megrendeléseiket tekintve elérheti a 460 millió forintot. Az idei járműrendelés-állományról közölte: Rómába 30 trolibuszt szállítanak csaknem 5 milliárd forint értékben. – Ezen túl a svédországi Landskrona városába három, Tallinnba öt, Rigába öt trolibuszt gyártanak az idén, míg Budapestnek 78 villamost, Moszkvának 23 villamost újítanak fel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik