Belföld

Százezer fős fogolytábort építenek a britek Umm-Kaszr-nál

Umm-Kaszr dél-iraki kikötő közelében 100 ezer ember számára építenek fogolytábort az Irakban hadakozó amerikaiak és britek. Mint a Stern német magazin legújabb számában jelenti, brit utászok építik a tábort Umm-Kaszrtól északkeletre.

A területet drótkerítéssel és őrtornyokkal kerítik körbe. Már most több ezer, Bászra környékéről származó fogoly tartózkodik a táborban, számuk naponta körülbelül 500 fővel nő.

A foglyok eleinte rendkívül passzívak és idegesek: kínzásoktól tartanak. A katonákat és a tiszteket hadifoglyokként kezelik, a vezető iraki párt, a Baasz Párt tagjait politikai foglyokként. A kihallgatásokat a CIA munkatársai vezetik, az elfogott irakiakat kisebb csoportokra osztják.

Az Umm-Kaszrt ellenőrző brit egységet korábban Észak-Írországban vetették be. Az iraki kikötővárosban hasonló stratégiát kellene alkalmazniuk, mint a protestánsok és a katolikusok polgárháborújában.

A briteknek sisak, harci járművek és rejtőzködő orvlövészek nélküli “puha őrjáratokkal” (soft patrols) kellene dominanciára szert tenniük a városi körzetekben. A visszafogott, barátságos fellépés talán segítene a lakosság körében élő félelmek megszüntetésében, elejét vehetné az esetleges terrorista támadásoknak is – írja a Stern brit katonai forrást is felhasználó beszámolójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik